Den nuvarande värmen lockar fler till stränder och bad. För dessa svalkande dopp så är Kinda kommun rikt på sjöar med sandstränder och fina bad som är öppna för allmänheten. Hela 13 stycken badplatser finns inom den kommunala regin, varav två av dem är handikappsanpassade, Söderö och Åsundabadet. Tidningen har besökt två av dessa bad invid Åsundens glittrande vatten.

Första stoppet blev Råsöbadet. En barnvänlig badplats med långgrund och fin sandbotten omgärdad av en härlig natur. På platsen finns bänkar att slå sig ner vid på sandstranden, som kanske borde krattas, annars är detta en av de vackra och omtyckta badplatserna med närhet från parkeringen. Närmare Horn så finns Trossbonäs, ännu ett omtyckt resmål. Vägen dit går genom Långebro by och tar slut vid parkeringen till badet. En stig leder ner mot det glittrande blå, där ännu en stor sandstrand breder ut sig inbjudande och välkomnande. Denna dag finns bland annat en barnfamilj från hamnstaden Antwerpen i norra Belgien på sandstranden och barnen springer ut i det långgrunda vattnet.

– Vi var på genomresa och stannade till i Kisa för att köpa en karta. Nu kommer vi att stanna här några dagar. Platser som den här är ju helt fantastiska. De skapar en behövlig avkoppling för hela famkiljen. Ni har så fina platser här och de är städade och väl iordninggjorda. De skogsområden vi har hemma är oftast nedskräpade vilket är tråkigt. Detta är första gången som vår treåriga hund får chans att bada och du ser ju hur glad den är i vattnet, berättar maken i familjen.