– Allt började hösten 2015 när vi startade en Vågamålacirkel i Bildas regi i Åtvidaberg, säger Britta Augander, initiativtagare till målargruppen och även handledare för de närmare 40 glada amatörkonstnärerna.

Tanken var att gruppen skulle ha en utställning i Åtvidabergs bibliotek men där var det upptaget av andra utställningar. Så frågan gick till biblioteket i Kisa och här blev det ett ja, samtidigt som det är 2019 års första utställning.

När målargruppen började för drygt tre år sedan var det inte tal om konst.

Artikelbild

| Vivan Svensson och Berit Heimdahl visar upp ett par av de 50-tal målningar som ingår i utställningen

– Nej, då handlade det om mod. Inga krav, inga förkunskaper och inte heller några måsten. Vi var helt enkelt överens om att blir det något bra av det här är det en bonus. Släng eller måla över har vi sagt många gånger, säger Britta Augander.

Från att ha varit ett tiotal cirkelmedlemmar är i dag gruppen 38 personer stor och har provat många olika tekniker och byggt upp en egen kunskapsbank.

– Med tiden har tryggheten och säkerheten med sitt målande kommit och egna stilar har utvecklats, säger Britta Augander.

I samband med en teaterföreställning i Åtvidaberg för ett år sedan hade gruppen en mindre utställning. Nu tar man klivet utanför Åtvidaberg och ställer ut på biblioteket i Kisa.

Artikelbild

| Initiativtagare och cirkelledare Britta Augander

– Det ska bli jättespännande och vi hoppas att de som besöker utställningen ska tilltalas av tavlorna och själva bli inspirerade till att våga måla, säger Britta Augander.

Utställningen pågår till 5 februari.