Under ett par år har den offentliga toaletten på baksidan av stationshuset i Kisa varit stängd för allmänheten. Men sedan två veckor tillbaka är den nu öppen igen. Återkommande klotter och skadegörelse har varit anledningen till att kommunen har varit tvungna att hålla toaletten stängd, men nu har den fräshats upp.

För att det inte ska vara lika lätt att sabotera toalettstolen har de valt att enkel modell i rostfritt stål, och likadant är det med handfatet.

– Vi har hållit det enkelt för att det inte ska vara så lätt att förstöra, säger Jimmy Bexell, chef för drift och teknik inom Kinda kommun.

Artikelbild

| Fortfarande syns klotter på byggnaden, men den offentliga toaletten vid Kisa resecentrum är åter öppen.

Förutom att fräscha upp toalettstol och handfat har de även målat väggarna vita.

Problemet med skadegörelse och framför allt klottrandet av färg på offentliga byggnader i Kisa är något som Jimmy Bexell tycker har blivit allt större det senaste halvåret. Det gäller på flera ställen, som Värgårdsskolan, Värgårdsudde och inte minst vid resecentrum. Han säger att klottret är något som de har haft svårt att komma till rätta med, men att de jobbar brett tillsammans med flera organisationer för att komma till rätta med problemet.

Tidigare har vi skrivit om att det har kommit in 16 anmälningar om klotter och skadegörelse i Kisa under årets första kvarttal och polisens presstalesman Erik Terneborn sa då såhär:

– Det krävs i princip att vi tar personen på bar gärning, för att kunna styrka brottet, och det är väldigt sällan som det händer.

Artikelbild

| Tidigare var det en dam- och en herrtoalett, men numera är det en toalett för alla.

Väntsalen som finns i stationsbyggnaden har också varit utsatt för både sabotage och klotter, men där har inga åtgärder gjort mer än det normala.

– Ett par gånger om året målar vi om där inne för att det ska se lite trevligt ut, men det brukar tyvärr inte dröja länge innan någon har klottrat på nytt där inne. Det känns som att det är en tuff kamp vi går mot klottrarna och det är tråkigt att det ska behöva vara så, säger Jimmy Bexell.

Artikelbild

| I väntsalen är väggarna nedklottrade.

Omkring 20 000 kronor har kommunen lagt ner på att få den här toaletten möjlig att hållas öppen igen. Det innefattar arbete med belysning, rördragning, målning med mera. Tidigare var det två toaletter som låg vägg i vägg med varandra, men det är endast den ena som har öppnats upp igen. Anledningen till det är enligt Jimmy Bexell att behovet av två toaletter på samma plats inte är så pass stort att de har behövt fixa i ordning båda två.