– Att så många kom visar att det finns ett stort intresse för att installera solceller, säger Robert Klasson som tillsammans med kommunens miljöchef Yngve Blomberg bjöd in till ett par timmars information om solenergi efter ett förslag från nätverket Hållbart Kisa.

Solenergin i dag utgör 0,2 procent av den totala elanvändningen i landet.

– Men både intresset för solenergi och att montera egna anläggningar på sitt villatak ökar stort. Och det är mest lönsamt att ha det på egna hus. Vi har idag inte så många och stora solcellsparker i landet, men det kommer framöver, sa Robert Klasson.

Artikelbild

| Allt fler väljer att installera solpaneler på sitt villatak

Kinda har mer installerad effekt solceller per person än Linköping, som är den kommun med mest solceller i Sverige 2017, enlig SCB

– Det visar på ett stort intresse i Kinda och totalt ökade solcellsmarknaden med 50 procent under 2017 sett över hela landet, sa Robert Klasson.

Bästa läget för att montera solceller på villataket är ett tak med 45 graders lutning och att panelerna riktats i söderläge.

– Som villaägare bör man för bästa ekonomi bygga en anläggning som producerar lite mindre el än den beräknade årsförbrukningen man har. Då slipper man en extra avgift till elnätägaren på ett par tusen lappar per år, säger Robert Klasson.

Artikelbild

| Energi- och klimatrådgivare Robert Klasson och miljöchef Yngve Blomberg

Via länsstyrelsen kan man ansöka om ett stöd på 30 procent för sin investering i solceller, det är dock oklart hur stödnivån påverkas med ny politik.

– Så fort man vet ungefär vad man vill ha och tagit in en budgetoffert rekommenderas man skicka in ansökan till länsstyrelsen så man får sin plats i kön. Rotavdrag är ett alternativ som ger 9% direkt, sa Robert Klasson.