– Förra sommaren innebar mycket arbete för räddningstjänsten i Kinda. Vi larmades ut på 28 bränder i skog och mark. Det kan jämföras med 2017, då det var 8 larm, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.

Skogsbranden vid Erstorp, utanför Horn den 31 juli var den största. Den totala brandytan blev 21 500 kvadratmeter. Samtidigt som släckningsarbetet pågick i Erstorp kom ett nytt larm om en skogsbrand knappt en kilometer bort, vid Bunkeberget. Här släcktes ett nära 10 000 kvadratmeter stort område.

– Här fick vi kalla in två tyska helikoptrar från Tyskland för att vattenbomba från luften. Men jag måste ge en eloge till medborgarna som upptäckte skogsbränderna i ett tidigt skede så att vi kunde släcka inom rimlig tid, säger Thomas Blixt.

Artikelbild

| 11 augusti härjade en skogsbrand i Björkforstrakten

Vid några av skogsbränderna fick Kinda hjälp av räddningstjänsterna i Vimmerby och Södra Vi.

Totalt sett ökade antal larm för räddningstjänsten under 2018 jämfört med året innan. Förra året låg larmen på 457 stycken och under 2017 var siffran 417.

En stor del av ökningen var bränderna i skog och mark men även antalet trafikolyckor var betydligt flera under 2018 jämfört med året innan. Förra året inträffade 34 trafikolyckor och under 2017 var det 11 färre, 23 stycken. Många av förra årets trafikolyckor var singelolyckor som inträffade under årets första månader och orsaken var halt väglag vid de flesta tillfällena.

De kommunala larmen i väntan på ambulans (IVPA) stannade vid 161, vilket var i stort sett samma siffra som 2017. De övriga IVPA, där Region Östergötland står för kostnaden minskade med 12 till 74.

Artikelbild

| 13 juni började en lastbil, som tidigare under dagen fattat eld utanför Söderköping, brinna under bärgning på riksväg 23/34, söder om Rimforsa

– Automatlarmen ökar något, från 59 till 68. Det har under 2018 installerats nya automatlarm på flera platser och inledningsvis kan det bli driftstörningar och när det larmar åker vi. Men man ska även ha klart för sig att några av larmen har visat sig vara bränder, säger Thomas Blixt.

Styrkan av brandpersonal på brandstationerna i Kisa, Rimforsa och Horn består i dag av 50 personer. Lägg där till tio brandvärnsmän i Björkfors.

Artikelbild

| 18 augusti for en mindre lastbil ut i terrängen på länsväg 134 vid Opphem. Halt väglag var orsaken

– I Kisa har vi fått två nya brandmän och i Rimforsa tre. I Björkfors har två nya brandvärnsmän börjat. Vi har full styrka i Rimforsa men vi saknar två man i både Kisa och Horn, säger Thomas Blixt.

I september 2007 kom första skrivelsen till kommunstyrelsen om att brandstationen i Kisa inte höll måttet. Förra året stoppades upphandlingen för en ny räddningsstation vid Mariaberget i Kisa. Det enda anbud som kom in visade sig ligga 15 miljoner kronor över budgetrat kostnad. Nu är upphandlingen på gång igen och byggstart kan i bästa fall bli inom ett år.

Artikelbild

| Vid Vallingedal på länsväg 135 mellan Hycklinge och Gamleby fick en personbil sladd i halt väglag och for ner i diket den 27 februari

– Förhoppningsvis blir det en ny upphandling under våren, säger Thomas Blixt.