Det gäller att hitta rätt i livet, vilket snart 14-åriga och målmedvetna Sara Samuelsson från Tidersrum har gjort. På hästryggen, där hon trivs allra bäst når hon imponerande tävlingsresultat.

Skuggan sprider en behaglig svalka då vi träffar Sara Samuelsson och hennes föräldrar i Linnebergstallet på gården i Tidersrum. I stallet står Sara och ryktar och stretchar benen på sin ridponny Chiquitita. I boxen intill står mamma Kristin Samuelssons halvblod ”I Wish And Believe” och ser på vad som händer.

Sara Samuelsson har tävlat under tre - fyra år och till en början var det hoppning som gällde, till mor och fars stora oro, som såg och upplevde vad som kunde hända under tävlingarna. Så småningom blev det så dressyr som tog överhand, och här har det nu gått väldigt bra.

Artikelbild

| Mor och dotter Kristin och Sara Samuelsson tävlar ofta parallellt och pushar varandra.

– Jag som själv är uppvuxen med hästar och har ett stort intresse av dessa djur har inte velat trycka på detta intresse på Sara, utan som liten fick hon har själv prova på detta genom ridskolan, berättar Kristin Samuelsson.

– När hon sedan valde att fortsätta inom sporten så har jag däremot funnits där och stöttat och gett råd både under träning och tävling som under den vardagliga skötseln. Nu tävlar vi båda inom dressyr och pushar varandra inför och under tävlingarna. Tävlar gör vi för att det är roligt och att vi har kul tillsammans, samtidigt som det ger oss en fin livskvalitet.

Sara Samuelsson tävlar i Medelsvår C:1 med sin storhäst och under året har hon nått så fina resultat, att redan efter två kvaltävlingar var hon kvalad till SM.

SM i ”FEI children” gick av stapeln i Gävle. Inför denna tävling togs beslutet att Sara skulle rida mammas halvblod, i klassen ”storhäst”, dock förkortades hennes träningsperiod då hästen drabbades av kolik inför den viktiga dagen. Utöver detta fick man veta att det var lite begränsade ridmöjligheter på tävlingsplatsen, då ponny och storhäst inte fick vistas på ridbanan samtidigt.

Artikelbild

| Sara Samuelsson på ponnyn Chiquitita.

– Vi åkte upp för att lära oss och skaffa erfarenhet. Första tävlingsdagen innehöll ett kort program, FEI Lagprogram Children, vilket inte passade mig så bra. Detta slutade i allt för många dyra missar som kostade oss finalplatsen, fortsätter Sara.

– Sara tog detta nederlag väldigt hårt, och det gällde att få igång henne igen inför nästa dags tävling. Klockan 05:30 fick vi träningstid i stallet, där vi gick igenom det väntande programmet. Denna dag visade hon sitt rätta jag och red en fin runda i FEI individuella Mästerskapsprogram, blev så vinnare av ”Consultation B-final”. Flaggan var åter i topp, samtidigt som all nervositet och gårdagens förlust släppte fram tårarna, berättar Kristin Samuelsson.

Artikelbild

| Det finns fina landskap att rida i hemma i Tidersrum för Sara Samuelsson.

Det som nu väntar Sara Samuelsson och hennes Chiquitita är elitlaget i ponnydressyr dit hon har kvalat in. Dessa tävlingar väntar under hösten.

– Samtidigt siktar jag vidare på min fortsatta träning för att bli en bättre ryttare och höja mina resultat på kommande tävlingar och kval med ponnyn, avslutar Sara Samuelsson som tävlar för Rappestad ridklubb, innan hon släpper ut hästarna i sina hagar och påbörjar rengöringen av boxarna tillsammans med mamma.

Artikelbild

| Sara Samuelsson efter vinsten i "Consultation B-final"

– Det här är vårt liv. Hela familjen är nog lite tävlingsinriktad i allt vad vi tar oss för. Både inom muskelgrenar, hästar och fotboll. Vi åker på ganska många tävlingar som kostar en hel del pengar, fast samtidigt så umgås vi och har det trevligt och gör det vi älskar mest av allt, avslutar Kristin Samuelsson.