För en månad sedan skrev vi om att Svinhultsborna känner sig otrygga efter att under sommaren ha drabbats av ett tio-tal inbrott, främst i fritidshus.

I Svinhult bor drygt hundra personer, över hälften av dessa fanns på plats i församlingshemmet mitt i byn när initiativtagarna Kattrin Steinmetz och Tommy Svensson tillsammans med polisinspektör Peter Viveland och områdespolis Erik Johansson i tisdags kväll bjöd till möte om Grannsamverkan.

Peter Viveland inledde med att ge lite bakgrund kring Grannsamverkan mot brott:

Artikelbild

| Peter Viveland informerade om Grannsamverkan mot brott.

– Det började i Vidingsjö i Linköping 1985. Syftet var att minska antalet brott, minska vatten- och brandskador och att sprida "att man bryr sig om".

I dag är det cirka 16 000 deltagare i 120 aktiva områden i kommunerna Ydre, Kinda, Åtvidaberg och Linköping.

– Det finns statistik på att grannsamverkan har gjort att brottsligheten minskat med 25 procent, sa Peter Viveland.

Minimikravet för Grannsamverkan mot brott är att man är vaksam, att man meddelar grannen, förvarar värdesaker på rätt sätt och att man arbetar med förebyggande åtgärder.

Varför ska man då polisanmäla ett brott?

– Det finns flera orsaker. Bland annat är det en försäkringsfråga, det ökar chansen att få tillbaka stulna saker och det innebär mer resurser till polisen i framtiden, sa Peter Viveland och uppmanade den samlade skaran att:

– Ring 112 vid ett pågående brott eller om det är ett näraförestående brott. Ring 114 14 om det inte är akut.

Ett koppel av frågor dök upp under kvällen. Någon ville att det ska finnas en hemsida där polisen daterar upp var brotten begås.

Enligt både polis och bybor finns det starka misstankar vilka som kan stå bakom flera av inbrotten i somras.

– Här åker det omkring bilar som är avställda och förare som inte har något körkort, vad gör ni åt det?, undrade en Svinhultsbo.

– Vi måste ta dem under färd men får vi in ett antal anmälningar kan vi ta bilen i beslag. Vi har varit här i Svinhult en hel del för att jag dessa individer men det har visat sig svårare än vi trodde. Men vi jobbar med det här, det kan jag lova, sa Erik Johansson.

– Ni gör ju ingenting, sa en röst långt bak i lokalen.

– Vi har poliser som jobbar här i kväll och under natten, sa Erik Johansson och i samma veva dök polisens gruppchef Niklas Roosfall in.

– Jag förstår er oro och vi gör vad vi kan.

Kvällen slutade med att Grannsamverkan mot brott i Svinhult ska startas upp.

lars-goran.bexell@vtkp.se