Det hela började väldigt tidigt för Albin. Som sjuåring började han vara med sin pappa Fredric på jobbet för att få se och lära sig om gräv- och lastmaskiner och där föddes ett intresse hos honom.

– Jag har alltid tyckt om maskiner och fordon och att lära mig om hur det fungerar, säger Albin Nordh.

Pappa Fredric Nordh har en bakgrund som rallyförare och när Albin var i nioårsåldern så återupptog Fredric rallyförandet och då fick Albin upp ögonen för bilsport. Som 15-åring började han med folkrace och gick senare vidare till ungdomsrally. Numera är han 20 år och kör Rally-SM, vilket innebär att han kör tävlingar mot de allra bästa i Sverige. Det är totalt sex deltävlingar under året och den föraren med bäst totalpoäng vinner SM-cupen. Hittills har det varit tre deltävlingar.

Artikelbild

| Tilsammans med sin kartläsare John Stigh hjälps de åt i bilen.

Nyligen tävlade han i rallysprint under SM-veckan i Malmö. Där slutade han på fjärde plats men var mindre än en sekund bakom trean. Trots det så var Albin väldigt nöjd med sin insats.

Albins bil tillhör klassen R2 som innebär att den är helt otrimmad, men när han tävlar i SM-serien så möter han rallybilar som får vara trimmade, vilket kan låta orättvist, men det är en del av sporten säger Albin Nordh.

– Skillnaden är ju stor, vi som kör otrimmat ska inte kunna hänga med egentligen, men det är också en kostnadsfråga, säger han.

Albin Nordh tillhör Ydre Motorklubb, vilket är samma klubb som hans pappa Fredric tillhör. Inför tävlingar handlar det mer om att meka med bilen än att träningsköra. Den stora anledningen till det är för att rallybilar inte får köras i vanlig trafik och det är ont om banor att öva på.

Artikelbild

| Albin kör en Renault Twingo.

– Jag skulle självklart vilja lägga mer tid på att träningsköra, men det är inte så lätt tyvärr, säger han.

I dag jobbar han med att köra lastbil för Kisa återvinning, sedan efter jobbet handlar det mesta om att skruva och meka med sin bil. Han satsar helhjärtat på rallykarriären nu och har som målsättning att komma ut i världen och tävla på en internationell nivå. Några förebilder som han har haft är bland andra Colin McRae och svenske Pontus Tidemand.

Artikelbild

| Under Rally-SM kör man sex deltävlingar och än så länge har tre tävlingar körts. Årets bästa placering hittills är en tredjeplats.

– När jag ser tävlingar på tv så är det väldigt häftigt och jag hoppas jag kan fortsätta utvecklas och bli så bra som möjligt, säger Albin Nordh.

Härnäst väntar en ny SM-deltävling i Kolsva i Västmanland. Den tävlingen sker i mitten av augusti och fram tills dess pågår arbete med att återställa bilen sedan senaste tävlingen.