– Vi märkte tidigare i år att det blivit sprickor på koppartaket och att det fanns risk för läckage som kunde har medfört stora skador på virket under plåten. Som tur är så såg vi att virket inte tagit någon skada när koppartaket var bortrivet, säger Kinda pastorats griftegårds- och fastighetschef Anna Rambin.

Arbetet med takbytet på kisa kyrka inleddes för ett par veckor sedan och utförs av Björkfors Plåt.

– Vi har gjort liknade jobb på andra kyrkor. Vi är hemma i verkstaden och bockar till plåten under ett par dagar och sedan är det montering som gäller några dagar och så varvar vi jobbet, säger Mattias Månsson på Björkfors Plåt.

Artikelbild

| Griftegårds- och fastighetschef Anna Rambin.

– Budgeten för jobbet ligger på 1,8 miljoner kronor och från Linköpings stift får 67 procent i bidrag. Vi håller tidsplanen och allt ska vara klart till Allahelgonahelgen, säger Anna Rambin.

Utöver ny kopparplåten läggs ny papp under. Rännorna från mitten av 1940-talet blir kvar, däremot är rännkrokarna nya.

Nedre kyrkogårdsmuren har under flera år varit i dåligt skick.

– Ja, det är fogarna som håller stenarna på plats som har vittrat sönder. Här blir det nu nya fogar. Det här handlar om säkerhet, säger Anna Rambin.

Artikelbild

| En tredje del av takjobbet är klart.

Även Västra Eneby kyrka får nytt.

– Här har det byggts en minneslund som är färdig och vi har ett pågående arbete med en askgravplats för urnor och kistor. Här ligger budgeten på runt en halv miljon kronor, säger Anna Rambin.