– Det är bara att ge sig in i vardagen igen. Vi har gott om jobb just nu, en hel del gäller avlopp, men utöver det sommarsaltar vi även vägarna åt Svevia och vår spindelgrävare går just nu vid E4:an nedanför Ödeshög. Det är väldigt trevligt att vårt arbete uppmärksammas, säger duon ett halvt dygn efter årets företagargala i Kinda, där de tog emot det prestigefyllda priset som årets företag.

Ja det är knappt att Lars Götesson har hunnit smälta torsdagens företagargala på Församlingsgården i Kisa när han med sin lastbil svänger in på parkeringen vid sjön Björkerns strand. Det var med en mäktig motivering som Företagarna prisade egenföretagaren och hans kollegor Tony Borén, Henrik Götesson och Lars Andersson. "Björkfors Gräv är en värdig pristagare av årets företagare 2019, för att utförda tjänster andas kvalitè och entreprenörsanda. Det är personligheter och företagare likt Lars Götesson som får privatpersoner och företag att anlita lokala entreprenörer."

– Det känns väldigt bra det här, lite överraskande faktiskt. Jag känner en stolthet över att de värdesätter vårt företag. Det hade aldrig gått utan mina anställda, sa Lars Götesson direkt efter prisutdelningen.

Artikelbild

| Årets företagare i Kinda är Björkfors Gräv & Markservice. Vi har träffat Tony Borén och ägaren Lars Götesson.

Det var för 26 år sedan, 1993, som entreprenören köpte Björkforsföretaget av Bengt Samuelsson. Med en bakgrund som bilmekaniker, busschaufför och bonddräng gav han sig därmed in i en, till viss del, ny bransch. Till en början var verksamheten tänkt som ett komplement till familjens lantbruk, men under bara ett halvår hade företaget vuxit sig bra större än så.

– När jag tog över företaget var det mest en chansning, jag hade inte en tanke på att vi skulle växa till den storlek vi har i dag. Som mest har vi varit sex heltidsanställda, då hann jag inte med att utföra några jobb själv, så det blev för stressigt. Nu tycker vi att kostymen är lagom, vi har inga planer på att utöka, utan det är exakt så här vi vill ha det, berättar egenföretagaren.

Med tre huvudsakliga ben, vägunderhåll, markberedning och avloppsbyggnationer, omsätter företaget cirka tio miljoner kronor om året och den allra största delen av uppdragen görs inom Kindas gränser.

– Visst är det en tuff konkurrens om jobben, men vi har nischat oss och erbjuder ofta helhetslösningar. Avlopp kommer alltid att behöva bytas, skogen skötas och vägarna underhållas, så jag är inte ett dugg orolig inför framtiden, avslutar Lars Götesson.