– Mitt mål är att det ska öppna ett 15-tal andra andelsjordbruk runt Linköping, kanske något i Ulrika, Horn och Kisa. Under de här metoderna kan man inte odla hur mycket som helst, och det är inte heller tanken, förklarar 24-åringen medan hon blickar ut över sin odlingsmark, mitt ute på ett soligt Valla gärde.

På 2 500 kvadratmeter, eller som hon själv säger, ett halvt tunnland, odlar hon ett 70-tal olika grönsaker, kolväxter, betor och rovor. Hon började redan för tre år sedan, mest för sin egen skull, på prov, men förra året fick hon sina första andelsägare. Nu driver hon en verksamhet som funnits i hennes tankar under lång tid.

– Drivkraften är att vi, i samhället, äter så dålig mat, och det har jag tyckt sedan jag var typ 15 år gammal. Jag kände inte att det gick att köpa något i affären till exempel, men till sist tänkte jag bara, "ska jag klaga på det här får jag också ta och göra något åt det".

Artikelbild

| Emma Lundberg startade sin andelsodling Livslotten inför förra säsongen. Sedan dess har utvecklingen gått snabbt.

Utvecklingen för hennes andelsodling "Livslotten" har gått fort. Nu, under högsäsongen, levererar hon, med hjälp av sambon Mats Andrén, ungefär 40 grönsakskassar i veckan. Innehållet varierar beroende på väder och förutsättningar. I år trivs till exempel bondbönorna, förra året var det aubergineplantorna.

– Jag har lärt mig hur mycket som helst under den här tiden. I år är första gången som jag odlar tomater på friland, vitlök likaså. I framtiden tänker jag testa på höstsådd, men roligast är att fortsätta att bygga upp jorden, berättar lantbrukaren men påpekar samtidigt att det är svårt att träffa rätt alla gånger:

– När man sår så många olika grödor är det alltid något som inte tar sig. Förra året sådde vi sex bäddar med olika sorters bönor, ingenting kom upp. Då får man helt enkelt så om.

Andelsodlingen är hennes heltidssysselsättning, inkomsten är inte stor, men det svinn som blir över, ja det tar hon själv hand om.

Artikelbild

| Tillsammans med sambon Mats Andrén levererar hon, under högsäsongen, cirka 40 grönsakskassar i veckan.

– När man odlar åt 40 hushåll blir det väldigt stora kvantiteter så det räcker att vi plockar lite "slattar" här och där för att vi ska ha grönsaker för flera veckor framåt. Min timlön var väl kanske några öre förra året, men det var inte så att jag gick med någon förlust. Det som känns viktigt för mig är att inspirera andra och visa att det här är möjligt.

Nyligen genomförde grönsaksodlaren en crowdfundingkampanj som resulterade i cirka 15 000 kronor, utöver det har hon beviljats mikrostöd på 25 000 kronor från Region Östergötland. Pengarna har gått till en tvåhjulstraktor, ett stort steg för andelsodlingens utveckling, men Emma Lundberg har inte bara blicken fokuserade på sitt eget lilla Kättilstadgärde. För henne har omvärlden stor betydelse.

Artikelbild

| Med hjälp av crowdfundingpengar, och ett mikrostöd från Region Östergötland, har Emma Lundberg haft möjlighet att inhandla en tvåhjulstraktor, som här körs av Mats Andrén.

– Förra året tror jag att det fanns omkring 20 stycken andelsodlingar i Sverige, nu är vi ett 50-tal. Det växer jättesnabbt och det finns verkligen ett kundunderlag. Vi behöver att bli fler, avslutar hon.