ROMA/YDRE

Ydre har fått en SM-medaljör. Det är Matilda Andersson som bor strax utanför Österbymo som i helgen klippte till med ett silver i fårklippnings-SM som avgjordes i Roma i samband med Gotlands skördefestival.

Matilda har tidigare flera SM-guld i fårklippning, men då har det varit i damklassen. På Gotland var det final med både män och kvinnor. Under tävlingens gång bedöms klippningen på tre olika saker och det gäller att ha så låga poäng som möjligt. Tid, ju längre tid, ju högre poäng. Board, då tittar domaren på klipparen under tiden som klippningen pågår för att se så inga dubbelklipp görs, med andra ord får inte ullen klippas två gånger. Tredje bedömningen är att domaren tittar på fåren efter klippning. Allt som allt räknas sedan samman och den klippare med lägst poäng vinner. Vann gjorde Viktor Larsson med poängen, 39,00. Silvertjejen Matilda Andersson, fick 39,95 poäng och trean Simon Ronström landade på 42,95 poäng.

Artikelbild

| Topp tre i fårklippnings-SM Fr v Matilda Andersson, Viktor Larsson och Simon Ronström

Nu är hon inte någon nybörjare i fårklippningens ädla konst, nej hon har klippt får i sju år och jobbar idag heltid med just detta.

– Jag klipper cirka 15 000 får om året i huvudsakligen Östergötland och Småland, säger Matilda Andersson som även har ett SM-brons i fårklippning.

Nästa år avgörs VM i fårklippning i Dorat i Frankrike och Matildas andra plats i mästerskapet på Gotland gav henne en plats dit, men hon är lite osäker om hon kommer att åka.

– Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska ställa upp.

lars-goran.bexell@vtkp.se