Simskolan i Rimforsa avslutades i förra veckan och nu fortsätter det vid Valö i Björkfors. Simskolan pågår under denna och den kommande veckan och verksamheten är ett samarbete mellan Kinda-Ydre Sparbank och kultur-, fritid- och turismavdelningen inom kommunen. Administrativt ansvarig för simskolan är Lotta Falck.

– Framför allt får de lära sig om respekt för vatten och vattensäkerhet. Det är grunden. Sedan är livräddning också väldigt viktigt, säger hon.

Under den första veckan är det 55 barn som går i simskolan. Totalt är de sju personer som är simlärare och assistenter under simskolan. Eleverna är indelade i grupper efter deras förkunskaper och hur vana med vatten de är. Vissa får lära sig att ta sina första simtag, medan andra redan är simkunniga och vill ta märken.

Artikelbild

| På Valö pågår simskolan under denna och den kommande veckan.

Fokus ligger även på att utbilda i säkerhet i och kring vattnet, och det är något som de tycker är viktigt för vuxna att även uppdatera sig om.

– Vi tycker att man inte kan repetera det för mycket, så därför har vi en dag med fokus på livräddning, säger Lotta Falck.

Just för att dessa livräddningslektioner ska bli så verklighetstrogna som möjligt så använder de riktiga sjunkdockor. De är annorlunda just för att den fylls med vatten och blir tung som men människa, men det som gör det svårare är att man tvingas stå på botten och verkligen ta i för att få upp dockan till ytan.

– Det blir en utmaning och mer autentiskt här, än om man gör det inomhus i en simbassäng, säger Anna Syrén som också är med och har hand om simskolan.