– Vi har sex utställare som ställer ut sina alster. Det är allt från vävda mattor till konstverk i återbruk, säger Kerstin Eriksson, konsulent hos Hemslöjden i Östergötland.

De sex som ställer ut är Patrik Arild, Vreta Kloster, Lillevi Hultman och Mikaela Bergquist, båda från Linköping, Bertil Samuelsson, Sturefors, Maja Svensdotter, Stockholm och Ingrid Skagerström från Kisa.

– Jag har vävt och jobbat som vävlärare i hela mitt liv, säger Ingrid Skagerström.

Artikelbild

| Kerstin Eriksson och Ingrid Skagerström med mattan som är åtta meter lång

Ingrid har inventerat bolstervävar på samtliga hembygdsgårdar i Östergötland och sedan själv vävt fram bolster bland annat till bland annat kuddar och mattor.

– Jag väver hemma och mitt hemväveri tog riktig fart när jag blev pensionär, säger Ingrid Skagerström som även har en åtta meter lång trasmatta med på utställningen.

– Det stora arbetet är förarbetet innan man kommer i gång i vävstolen och det mesta i mattan är återbruk som trasmattor från örngott och påslakan. Förr var textilierna viktigast dels i sängen och dels på golvet, säger Ingrid Skagerström.

Ytterligare ett alster finns i utställningslokalen som Ingrid har vävt.

Artikelbild

| Patrik Arlids bidrag på utställningen är krattor och äppelplockare i trä

– Förr skulle man ha yllelakan och jag vävde en sommarfilt som är en och en halv meter bred med en söm på mitten.

På utställning finns även konstverk som har omvandlats efter inköp från loppisar och second hand.

Artikelbild

| Bertil Samuelssons stol

Även biblioteket i Horn har en mindre slöjdutställning. Där visas konstnär Bitte Ringarps "Tre hästar och en örn". Utställningen pågår fram till 31 oktober.