– För att få våra elever miljömedvetna behöver vi göra saker som ligger dem ganska nära. Vår förhoppning är att de ska få med sig positiva känslor så att de i framtiden tar bättre hand om våra vatten än vad vi har gjort tidigare, berättar läraren Amanda Karlsson.

Det var under tisdagen som mellanstadiet på Värgårdsskolan anordnade en temadag i vattnets tecken. Som ett led i arbetet för en hållbar utveckling, och i rollen som en Grön Flagg-certifierad skola, lät de eleverna upptäcka naturen i skolans närhet. På tre olika stationer, bland annat vid Kisaån, fick eleverna mäta vattnets ph-värde, hova upp insekter ur sjön och lära sig hur det går till när man renar vatten.

– Det här är en rolig och lärorik dag. Vi lär oss bland annat att vi måste ta hand om naturen, och på vilka sätt vi kan göra det, berättar eleverna Mariame Traore och Sowda Osman och läraren Maria Samuelsson fyller i:

Artikelbild

| "Vi lär oss att vi måste ta hand om naturen", säger eleverna Mariame Traore och Sowda Osman.

– Vi hoppas att eleverna upptäcker hur mycket djur och växter det faktiskt finns här och att det gör att de blir lite extra rädda om sin närmiljö. De har redan hittat en hel del skräp i området, och det är ju inte kul alls.

En av temadagens stationer hölls vid Värgårdsudde. Här stod Kisasjöns vattenkvalité i fokus.

– Förut var sjön förorenad och nu vill vi se om den fortfarande är det, förklarar eleven Tuwa Tildemyr som tillsammans med Elvasan Ramadani, Anton Hellman och Albin Sjöberg var ansvarig för experimentet.

– Det är bra att vi lär oss det här, det handlar om att kunna rädda planeten. Vi kommer nog att bli bättre på att ta hand om miljön än generationerna före oss. Vi vet mer i dag, avslutar eleverna.