Den runda smidesljusstaken är framtagen ur lineoljebränt järn med en med en övre kant av brännförgylld mässing.

Idéen till form och färg fick Stefan Hagdahl när han tittade ut från sin smedja vid Bergsvägen strax väster om Linköping.

Genom fönstret såg han den östgötska myllan och slättens guldgula sädesfält.

Artikelbild

| Att forma en utställning är en konst i sig. Stefan Hagdahl, Maria Ståhl och Ann-Sofie Svensbo funderar och dividerar.

– Det är mycket fix och trix och många moment, berättade Stefan Hagdahl när han färdigställde utställningen tillsammans med Maria Ståhl, kulturstrateg vid Region Östergötland och Ann-Sofie Svensbo, hemslöjdskonsulent, på torsdagseftermiddagen.

Vid sidan av ljusstaken visar Stefan Hagdahl även prov på andra arbeten i smide. Vägen till hantverket gick via en helgkurs för Kristian Hedell i Rimforsa i början av 2000-talet.

– Det var då jag fick blodad tand.

För att utses till årets konstverk krävs att det är professionellt framtaget, av hög kvalitet och med östgötsk anknytning. Dessutom ska tillverkaren svara upp till efterfrågan och priset inte överstiga 500 kronor.

Artikelbild

| Smidesljusstaken av järn ger en definitiv tyngd i handen.

Stefan Hagdahl är den 17:e pristagaren sedan starten 2002.

Nytt för i år är att Hemslöjden Östergötland anordnar en utställning där pristagaren får visa upp sig någonstans i länet. Premiärlokal blev utställningshallen i Kisa bibliotek och Maria Ståhl, kulturstrateg Region Östergötland, förklarar varför.

– Det är ett jättebra rum och det är roligt att få komma ut där utställningar inte är så vanligt.