Räddningsstyrkorna i Kinda har under den gångna veckan verkligen fått bekänna färg. Från söndagen den 29 juli till söndagen den 5 augusti har de fått elva larm om bränder i skog och mark efter åskoväder.

– Som mest hade vi fyra bränder under några timmar. Då var det fart på grabbarna. Bränderna har sysselsatt styrkor från Horn, Kisa, Rimforsa fast vi har även haft hjälp från Rumskulla och Södra Vi för att klara av detta. Samtidigt ska man hinna med att rådda och planera det hela. Det är här vårt nya arbetssätt kommer in i bilden, berättar Morgan Wass Ställföreträdande Räddningschef.

– Numera åker jourhavande räddningsledare hit till brandstationen och "råddar" allt härifrån. Det ska planeras transporter, mat till personalen i skogen, kontakter med andra berörda myndigheter och personer och planera fortsättningen av räddningsarbetet. Detta gör att styrkeledaren går in och blir räddningsledare på plats, vilket har visat sig fungera väl.

Artikelbild

| Morgan Wass vid kartan där de aktuella larmen markeras. Kartan visa att de flesta av veckans bränder ägde rum i sydöstra Kinda.

Veckans största brand var den vid Erstorp. Den fick vi arbeta med under 17 timmar, fortsätter Wass.

– Jag vill passa på att tacka allmänheten som verkligen är på tå och rapporterar de upptäckta bränderna. Det är viktigt med tidiga inlarmningar. Samma fina eloge vill jag även ge till våra deltidsbrandmän som alltid ställer upp och kämpar. Nu har de offrat en semestervecka på att vara i jour, vilket kräver en förstående familj. Ännu ett stort tack till Per Svensson Borrud som med sin drönare sparar in mycket av vår arbetstid, samt till Vimmerby brandstation som ombesörjer all brandslang, avslutar Morgan Wass.