I veckan kom Svenskt Näringslivs ranking om företagsklimat och här är Ydre i Östgötatopp.

– Vi har en väldigt positiv trend här i Ydre. Vi har i år fått 15 nya företag som medlemmar, säger Tomas Johansson, ordförande i Ydre Näringsliv.

I veckan bjöd företagareorganisationen in till företagsbesök på Österbymo Hardwood, som har 15 anställda. Ett 40-tal personer som respresenterade 26 företag hade hörsammat inbjudan. Platschef Gunnar

Artikelbild

| Ydre näringslivs styrelse med Kinda-Ydre Sprabanks vd. Fr v Johan Widerström, Leif Gustavsson, Tomas Johansson, Lena Gunnarsson, Ann-Charlotte Petré, Erik Rääf och Leif Gustavsson

Arvidsson tog emot och rundvandringen började ute vid inmatningen till sågverket.

– I princip sågar och hyvlar vi enbart ekstock men det förekommer även askar och alm. Cirka 30 procent går på export till bland annat Finland och Asien. Vi köper in ekstock från Ystad i söder till Gävle i norr

Sågverket har nyligen investerat i åtskilliga miljoner med att fyra nya torkkamrar har byggts där 34 virkespaket i sex veckor lagras för torkning. Sågverket har även investerat i en ny flispanna, där man använder sitt eget överskott som blir flis.

– Tidigare hade vi en gammal oljepanna, vilket varken var miljövänligt eller ekonomiskt försvarbart, sa Gunnar Arvidsson.

Artikelbild

| Ett sågverk behöver även mindre sågar

Kunderna är många och alla kan inte tillgodoses.

– Ja, så är det. Det är många som vill ha vår produkt men vi hinner inte med. Det är våra trogna kunder som kommer först, sa Gunnar Arvidsson och fortsatte:

Artikelbild

| Ett 40-tal personer besökte Österbymo Hardwood i veckan

– Vi är rika i Sverige och statistik finns på att vi byter ekgolv vart femte år. Man ska inte ta ner jätteekar, men det finns ingen lag på att man inte får avverka ekskog, sa Gunnar Arvidsson.

Sågverket lämnar inget åt slumpen och utnyttjar maximalt varje ekpinne.

Artikelbild

| Ströläggningen sköts manuellt

– Ja, vi är väldigt sparsamma med att slänga någonting.

Mycket sköts maskinellt men inte när det gäller råsorteringen.

Artikelbild

– Nej, här har vi fyra starka män som handplockar virket och så även när det gäller ströläggningen. De har hjärnkoll på den här avdelningen, sa Gunnar Arvidsson.

Företaget ser mycket ljust på framtiden och planer finns för nya investeringar.

Artikelbild

– Målet är att få hit nya maskiner så att vi kan få fram 40 kubikmeter virke om dagen. Det tar en vecka i dag, sa Gunnar Arvidsson.

En stor sponsor till Ydre Näringsliv är Kinda-Ydre Sparbank. Nyligen beslutade banken att bidra med 70 000 kronor för nästa år.

– Det är viktigt att stötta även näringslivet och inte bara idrott och kultur, säger sparbankens vd Johan Widerström.