De satsar och öppnar ny specerihandel

Med en specerihandel som grund vill Jörgen Nord och Charlotte Rydström bygga upp ett centrum för småskalig livsmedelsproduktion. I helgen ger de liv till fastigheten Dalkulla genom att slå upp portarna till sin nya verksamhet.

Specerihandeln, inriktad på hantverksmässiga och lokalproducerade livsmedel, kommer att ha namnet Landets Goda.

Specerihandeln, inriktad på hantverksmässiga och lokalproducerade livsmedel, kommer att ha namnet Landets Goda.

Foto: Dennis Petersson

KISA2019-05-29 17:00

– Nästa steg i utvecklingen för det närodlade är att producenterna har en naturlig försäljningsplats, och det tycker vi har saknats här i Kinda. För oss är det här ett sätt att stärka lokalsamhället, menar initiativtagarna som tillsammans med de anställda Yasser Afyouni och Pernilla Gustafsson genomför satsningen.

När vi besöker den historiska byggnaden mitt i Kisa, strax intill Café Columbia, är förberedelserna inför öppningsdagen i full gång. Under många år, ända sedan de träffades som aktiva politiker i socialnämnden, har Jörgen Nord och Charlotte Rydström spånat på ett gemensamt projekt. Med ett samhällsengagemang och ett stort intresse för det lokalproducerade fick de till sist en idé. En idé som nu blir verklighet.

– Vi kommer att sälja allt från kött och mjölk till ägg och grönsaker, saker vi har mycket av här i Kinda. Vår vision är att göra specerihandeln till ett gårdsnära matcentrum i framtiden där vi kan utveckla verksamheten tillsammans med andra föreningar, företag och privatpersoner, berättar Nord och Rydström fortsätter:

– Idéerna är många men vi måste ju börja någonstans, och då landade vi i butiken. Vår förhoppning är att i framtiden kunna knoppa av fler verksamheter utifrån det här.

Tror ni att efterfrågan är tillräckligt stor i Kinda?

– Det är precis det vi ska pröva nu, hur mycket Kindaborna egentligen vill ha det här, men vi tror på det med tanke på det stora intresset som finns för det närproducerade. Vi märker ganska snart om det inte bär sig, svarar Jörgen Nord, som själv är honungsproducent, och fortsätter:

– Naturligtvis är det en ekonomisk risk för oss, med alla de ideella timmar som vi lägger ner, men vi hoppas kunna bygga upp en verksamhet som vilar på flera ben.

Med namnet Landets Goda kommer specerihandeln att hålla öppet från och med lördag, ofta under sommaren, mindre under de övriga årstiderna. På hyllorna kommer mycket att härstamma från producenter inom kommunen och länet, men inte allt, då leverantörer även söks från andra delar av landet.

– Det som finns i närområdet räcker inte, butiken måste dra i sig om det ska bli någon bärighet, så vi hoppas få hit spännande produkter som kan inspirera, inte bara våra kunder, utan också kommunens egna producenter och leverantörer, förklarar Nord och avslutar:

– Vi ska inte konkurrera med de Reko-ringar som finns i kommunen, de behövs fortfarande för de producenter som är riktigt nya. Vi ska stå för nästa steg.

Specerihandeln kommer att anspela på den historia som finns i byggnaden och känslan ska vara lokal och småskalig.
Specerihandeln kommer att anspela på den historia som finns i byggnaden och känslan ska vara lokal och småskalig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!