I helgen firades Hembygdsgårdarnas dag i Kinda. Kisa Hembygdsgård ligger i en naturlig park med stora tallar och mossiga hällar, med vacker utsikt över Kisasjöns dalgång.

Vid Hembygdsgården har återuppbyggts minst 17 hus av olika slag. Det senaste projektet var ”Kullahuset”. Det var i denna kulturella miljö som besökarna lät sig väl njuta under söndagens begivenhet. Förutom loppis och öppna bodar så fanns det servering av soppa med bröd och kaffe med våfflor.

Bakom arrangemanget står Kisa-Västra Eneby hembygdsförening som bildades 1922 med målet att föra vidare den lokalhistoriska kulturen och bygdens traditioner.

Artikelbild

| Ett exempel på hur det kund se ut i en butik förr i tiden.

– Vi har testat olika arrangemang under åren, fast detta med loppis fungerar bra. Under dagen så är även bodarna och husen öppna för allmänheten, berättar de kunniga historieberättarna Pär Magnus Jonsson och Bruno Germundsson.

Vid ett av stånden står Annika Nilsson och säljer delar av ett hem efter att ha bytt ut huset mot lägenhet.

– Man samlar på sig en del under 38 år. Tidigare åkte jag själv mycket på loppisar, nu är det jag som säljer. Det är kul att stå här och prata med besökarna, säger Annika Nilsson.

I köket står Asta Sandberg och rör om i soppgrytan.

Artikelbild

| Det senaste projektet på Hembygdsgården är "Kullahuset".

– Det förpliktar att ta hand om ett sådant här hus, säger Asta Sandberg.

Även i Olofsboda Hembygdsgård var det öppet idag. Här var det visning av samlingarna och kaffeservering. Senare på dagen var det även friluftsgudstjänst med Magnus Svensson och Anders B Larsson som organist. Arrangör för detta evenemang var Södra Kinda Bygdegille i samverkan med Horns församling.