Fredagens åskoväder lämnade efter sig flera brandhärdar som låg och pyrde. På måndagen bröt tre bränder ut inom några timmar. – Sedan i fredags har det legat kvar och pyrt i backen och bara väntat på rätt tillfälle. Nu har det torkat upp i marken och vinden har gjort sitt. Det har gjort att elden har blossat upp nu, förklarar räddningsledare Teo Jakupovic.

Den första av de tre bränderna upptäcktes vid 13.30 utanför Kisa i Krogsfall där ett område på 100 gånger 100 meter brann. Kinda räddningstjänst lyckades omringa branden – Vi har släckt i ytterkant och jobbar oss inåt med eftersläckning. Så vi har läget under kontroll, rapporterade Jakupovic ett par timmar senare.

14.30 var det dags för ytterligare en brand, denna gång en mindre gräsbrand vid sjön Glimningen. Branden upptäcktes av en helikopter från Malmen i Linköping. 15.45 upptäcktes ännu en brand vid Mosshult. I larmet från SOS uppgavs det att branden skulle täcka ett område på 50 gånger 70 meter. – Detta är sviterna efter helgens åskoväder! Vi har tre bränder på gång nu. Till den senaste har vi Ydre räddningstjänst på gång, för vi har alla våra resurser ute. De är på väg med en räddningsenhet och en tankenhet. Det ska vara en gräsbrand och vi håller tummarna för att det inte är en skogsbrand, sa Morgan Wass ställföreträdande räddningschef på måndagseftermiddagen. Vid sjutiden på kvällen hade Kindas två styrkor vänt hem och räddningstjänsten från Ydre hade branden i Mosshult under kontroll.