– I och med att situationen är som den är så känns det ganska bra. Att vara präst, och i synnerhet kyrkoherde, innebär nästan ett 24/7-arbete, och jag orkar helt enkelt inte att tjänstgöra lika mycket längre. Givetvis kommer jag att finnas med vid gudstjänster och i verksamheten som deltagare, men jag slipper pressen och ansvaret, förklarar Rimforsaeldsjälen när vi slår oss ned vid ett bord, mitt i den församlingsgård han känner till utan och innan.

Han sätter sig lugnt tillrätta på stolen, viker ihop den vita blindkäppen, lutar sig tillbaka och gör sig redo för intervjun. I nästan 40 år, sedan 25-årsåldern, har Anders Ladén haft problem med sin syn. Som en följd av hans diabetessjukdom har han fått flera blödningar i ögonbotten, men det var en så kallad näthinneavlossning som en gång i tiden stal synen från hans, som han uttrycker det, "bättre öga". Ett faktum han har lärt sig att hantera.

– Jag tycker att det har gått bra, mycket tack vare datorn och möjligheten att skriva ut texter med stora tecken, men jag har däremot aldrig kunnat köra bil. Därför var det extra skönt att komma hit till Rimforsa, med en närhet till arbetsplatsen, så cykeln har jag verkligen använt mycket.

Artikelbild

| Han kom till Rimforsa församling år 1989 och sedan dess har han blivit kvar, prästen och tidigare kyrkoherden Anders Ladén.

Men för tre år sedan var den dåvarande kyrkoherden med om en allvarlig trafikolycka, just på cykeln. På väg till jobbet kolliderade han med en annan cyklist, slog i marken och tappade medvetandet. Konsekvensen blev hjärntrötthet och en försämrad perceptionsförmåga, alltså förmågan att tolka olika synintryck.

– Till en början kunde jag inte arbeta alls, sedan började jag sakta men säkert öka arbetstiden innan jag landade i en halvtid. Sedan två år tillbaka jobbar jag endast som präst, och Jyrki (Myöhänen, reds. anm.) efterträdde mig som kyrkoherde. Det har varit skönt att nästan enbart kunna ägna sig åt församlingsarbetet.

När Anders Ladén kom till församlingen år 1989, från Vickleby på Öland, hade planeringen av en ny församlingsgård precis inletts. Som kyrkoherde hade han då stort inflytande över hur byggnaden, som numera är en självklar del av landskapsbilden, kom att utformas.

– Det var väldigt spännande att vara med på den resan, Rimforsa var ett expansivt samhälle på den tiden, och det var en utmaning att möte de behov och önskemål som kunde finnas.

Artikelbild

| Efter en allvarlig cykelolycka för tre år sedan lämnade han arbetet som kyrkoherde. Tog över gjorde kollegan Jyrki Myöhänen.

Nu, när orten är inne i en ny expansiv fas, gör han alltså sin sista mässa i tjänsten. Den 1:e september, i Tjärstad kyrka.

– Ja, officiellt i alla fall, sedan får vi väl se om jag hoppar in vid akuta kriser, säger Ladén och avslutar:

Artikelbild

| Med en känsla av ansvar för att försvara orden i biblen började Anders Ladén att engagera sig i Svenska kyrkan. Redan under hans tid som tonåring.

– Det är svårt att beskriva vad de här åren har betytt för mig, men jag känner att jag har haft en betydelsefull uppgift här, och vi, i familjen, har verkligen funnit vår tillvaro.