– Ja, så är det. Vi har beslutat på ett styrelsemöte att vi ska låta jukeboxen gå under klubban och överskottet ska tillfalla Ydregårdens hembygdsförening, säger föreningens ordförande Åke Gustafsson.

Den gamla jukeboxen av märket Wurlitzer med tillverkningsår 1958 har en historia som tog fart 1992 när Linnea "på Kullen" Hjalmarsson, som drev Ydregårdens café och vandrarhem, ville dra sig tillbaka och sälja alla inventarier, bland annat den gamla anrika jukeboxen, vilken Österbymos ungdomar samlades runt på 1960-talet.

– Den hörde hemma på Ydregården och vi ville att det även skulle bli så i framtiden, säger Åke Gustafsson.

Artikelbild

| Många klassiska artister och låtar i jukeboxen

Föreningen Jukeboxens vänner bildades och målet var att köpa in jukeboxen. Gensvaret lät inte vänta på sig. Ett 50-tal familjer i Österbymo var villiga att bidra med en tusenlapp var och 50 000 kronor var i hamn.

– Jukeboxen blev vår för 25 000 kronor och några 50 000 kronor behövdes aldrig, säger Inge Sundbrant, kassör i föreningen som i dag har ett 70-tal medlemmar.

– Medlemmarna bor över hela landet. Ett krav för att få vara medlem är dock att man har sina rötter eller någon anknytning till Ydre, säger Åke Gustafsson.

Under jukeboxens 60 år på Ydregården har storheter som Elvis Presley, Emile Ford, Trio me Bumba, The Bee Gees, Abba, Inger Berggren, Alma Cogan och Peter Holm för att nämna några spelats gång på gång efter att en slant skickats in i myntinkastet.

Artikelbild

| Snart har skivorna rullat färdigt i den 60-åriga jukeboxen

– Vi har under åren bytt ut en del skivor som inte har spelats så mycket. Det finns ett räkneverk för varje skiva så att vi har sett vilka skivor som har spelats mest och minst, säger Åke Gustafsson.

Nu har styrelsen beslutat att dels lägga ner föreningen och att sälja jukeboxen.

– Vi kommer att hålla auktion på jukeboxen, vilket blir det enda utropet, lördagen den 10 november här på Ydregården. Vem som ska vara auktionist är inte riktigt klart än, men det måste vara någon som har rätta munvädret, säger Åke Gustafsson.

Föreningen har låtit värdera jukeboxen och då blev priset 50 000 kronor.

– Vi vill ha mellan 50 000 och 100 000 kronor för jukeboxen. Överskottet kommer uteslutande att gå till Ydregårdens hembygdsförening. Visst känns det lite tråkigt att sälja en sådan kär gammal apparat, men så är det, säger Åke Gustafsson.

lars-goran.bexell@vtkp.se