Laglig rätt att driva tvister gentemot fjärrvärmeleverantören när det gäller prissättningen, ett kundråd hos Energimyndigheten och en översyn av utsläppsrätter - det är tre saker som skulle leda till att konsumenterna får större inflytande.
Jag föreslår också att man ska vidta åtgärder som gör så att fjärrvärmeleverantörerna kan använda varandras distributionsnät i större utsträckning än i dag.
Bakgrunden till min motion är en rapport som visar att konsumenterna i dag betalar för höga avgifter för fjärrvärme och el. Sedan avregleringen genomfördes har priserna ökat dramatiskt tack vare att det i dag råder i det närmaste oligopolförhållanden på marknaden. Tanken med avregleringen var naturligtvis att ökad konkurrens skulle leda till lägre priser men i stället har det blivit tvärt om.
I dag domineras marknaden av ett fåtal nordiska företag som genom att köpa upp sina konkurrenter skaffat sig en särställning. Större delen av den svenskproducerade elkraften kommer från kärnkraft och vattenkraft som inte förorenar luften med koldioxid. Det är en förhållandevis ren produktion i jämförelse med kolkraften som dominerar i andra länder. Det är nu en översyn av utsläppsrätter skulle kunna påverka. I dag kan länder som producerar energi via kolkraft betala för utsläppsrätter. Förhoppningen är att det ska bli lönsamt att investera i ren energi utan utsläppsrätter.
Enligt marknadens regler borde den svenska elen och fjärrvärmen vara billigare. Men så är det inte, priserna följer den europeiska marknadens trots att de inte har samma förutsättningar.
Följden av denna ordning blir att de svenska konsumenterna får vara med och finansiera energiomställningen i andra länder. Det tycker inte jag är rimligt.
Krister Örnfjäder
Riksdagsledamot s, Kalmar län
Svensk el borde rimligtvis vara billigare
Konsumenterna måste få större inflytande över fjärrvärme- och elmarknaden. I en motion till riksdagen föreslår jag flera åtgärder som skulle leda till ökat konsumentinflytande.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.