Rätten till fullgod smärtbehandling är en självklarhet, liksom god och professionell omvårdnad. Personalen behöver särskild kunskap och förutsättningar att möta patienternas fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov. Det är svårt att kombinera ett sådana arbetssätt med den stress som ofta råder på en akutvårdsavdelning.
Oavsett var man bor i länet ska det finnas en öppen dörr med möjlighet till direktinläggning på sjukhuset för dem som vårdas i livets slutskede. Vid vart och ett av länets tre sjukhus ska det finnas samlade vårdplatser för palliativ vård, med särskilt utbildad personal som kan möta patientens särskilda behov.
Redan 2006 beslutade landstingsfullmäktige att det ska finnas samlade palliativa vårdplatser vid vart och ett av länets tre sjukhus. I Kalmar finns sedan länge en särskild enhet för palliativ vård, men den rödgröna majoriteten har inte bemödat sig om att verkställa beslutet i Västervik och Oskarshamn, vilket revisorerna har kritiserat vid upprepade tillfällen. Där är de palliativa vårdplatserna utspridda på flera olika avdelningar. I landstingsmajoritetens förslag till landstingsplan kan man nu ana en glidning.
Vi kristdemokrater svävar inte på målet. Vi har under alla dessa år tryckt på för att det beslut vi fattade 2006 om samlade palliativa vårdplatser ska genomföras. I Alliansens budgetalternativ är vi överens om att vården i livets slutskede ska vara likvärdig i länets olika delar.
Gudrun Brunegård,
Vimmerby
Landstingsråd (KD)
Chatrine Pålsson Ahlgren (KD),
Mönsterås
Landstingsfullmäktiges vice ordförande
Kerstin Lahi (KD),
Västervik
Ersättare ilandstingsstyrelsen
Likvärdig vård i livets slutskede
När livet hos en person med obotlig sjukdom närmar sig slutet måste vården präglas av värdighet, omtanke och respekt. Ung som gammal kan ställas inför att vårdas i livets slutskede. Den palliativa vården ska organiseras så att det blir naturligt för anhöriga att vara tillsammans med patienten den sista tiden.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.