Kan man lita på landstinget?

Under förra året minskade tillgängligheten hos distriktssköterskorna drastiskt. Vi får inte längre ta till exempel Waran-prover på hemorten, utan måste åka till vårdcentralen. När mediciner ska provas in kan man behöva ta prover många gånger på kort tid. Har man inte möjlighet att själv köra bil, måste man två vardagar i förväg beställa resan genom Beställningscentralen, ta sina prover och sedan beställa ny resa hem, med ibland lång väntetid. Detta är ingen lätt procedur för många äldre, sjuka och handikappade.

Från läsekretsen2006-08-19 04:18
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resorna kostar 160 kronor varje gång prover måste tas. En stor extrakostnad på en många gånger liten pension. Det är många som utöver kostnaden mår väldigt dåligt av att inte kunna sköta sina prover på hemorten.
Ett 20-tal Järnforsenbor har i en skrivelse till landstinget protesterat mot detta. I svaret från landstinget står tydligt att vi får ta proverna på vår egen sköterskemottagning. Men när man ringer för att boka provtagningstid möts man av ett nej. Vi trodde att man kunde lita på ett skriftligt löfte. Vi tycker att löften ska hållas.
Tidigare fanns sköterskan här fem dagar i veckan med öppen mottagning. Nu bara två dagar och endast efter tidsbeställning, som får göras under en timme per dag. Kommer man inte fram då, får man vänta till nästa dag. Har man fått ett bestämt datum för att ta bort stygn efter en operation och ringer för att boka tid kan man mötas av svaret: "Då har vi ingen sköterska i Järnforsen. Men det är inte så noga, det gör inget om stygnen sitter en vecka för länge."
Inget svar man blir glad över. Tidigare var sköterskan en trygghet i samhället, men knappast nu längre.
Landstinget yvs över att ha sparat fram ett överskott på ett antal miljoner. På vems bekostnad? Jo, bland annat på vår, vi äldre och sjuka som har svårt att ta oss till vårdcentralen för saker som kunde skötas lika bra på hemorten.

Besvikna Järnforsenbor

Läs mer om