God morgon Vimmerby!

Det är våra högsta företrädare, kommunalråden Helen Nilsson (S) och Tomas Peterson (M), jag vänder mig till med den hurtiga morgonhälsningen.

Från läsekretsen2017-09-21 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sovit gott?

För en tid sedan mötte jag med bara några minuters mellanrum två personer från olika delar av kommunen som berättade att de nu fått sina solceller monterade och nu är elproducenter. Kul att höra för mig förstås och det fick mig att fundera på vad som hänt inom solel under de fem år som gått sedan jag fick mina solpaneler uppsatta. Jag har tidvis varit ganska otålig över att utvecklingen gått för sakta, men nu måste jag medge att det faktiskt hänt ganska mycket. Jag kan inte längre ha koll på alla som börjar med solel, det är både företag och privatpersoner och nu dessutom en ekonomisk förening. Det börjar bli svårare att hitta en ort som saknar solpaneler än en som har.

Mycket glädjande, men det finns ett stort smolk i glädjebägaren, Vimmerby kommun! Centerpartiet motionerade i november 2012 till kommunfullmäktige om kommunal satsning på solel, fullmäktige biföll motionen i februari 2015. I motionen föreslås bland annat en inventering av lämpliga kommunala tak, påbörjade installationer 2013 och fortsatt avsättning av medel i budget för 2014 och 2015. Det börjar vara sent, vi har snart 2018 och vad jag vet har ingenting hänt. Jag har sett kommunala företrädare hänvisa till Vimarhems solel och Vemab:s biobränsleeldade kraftvärmeverk när man vill framstå som miljövänner och det är bra satsningar förstås, men dels är det kommunala bolag och inte kommunen, dels så går det inte att ursäkta egen senfärdighet med andras meriter hur länge som helst.

Tyvärr finns det flera exempel på den här yrvakna inställningen. Det börjar numera vara mera regel än undantag att kommuner satsar på elbilar för den egna verksamheten, hemtjänsten brukar ofta vara de som får elbilar först. I Vimmerby finns några elcyklar och det är säkert jättebra, men helt otillräckligt.

Ett illavarslande rykte säger att den satsning på laddstolpar för elbilar som möjliggjorts tack vare statliga bidrag riskerar att krympa. Jag blir inte förvånad, men mycket besviken.

Man kan ju undra hur många kommunalråd det krävs för att sätta upp en laddstolpe, när det gäller solpaneler är två uppenbarligen alldeles för få.

Läs mer om