Kan du dela din doktor med hur många som helst?

"Vi efterfrågar att Region Kalmar län att presenterar en aktiv handlingsplan för hur Socialstyrelsens nationella riktvärde för antalet invånare per läkare ska kunna nås", skriver debattörerna.

"Du kan inte dela din doktor med hur många som helst. Inte om vården ska vara kvalitativ. Inte enligt oss. Och inte enligt Socialstyrelsen", skriver debattörerna från Distriktsläkarföreningen Kalmar län.

"Du kan inte dela din doktor med hur många som helst. Inte om vården ska vara kvalitativ. Inte enligt oss. Och inte enligt Socialstyrelsen", skriver debattörerna från Distriktsläkarföreningen Kalmar län.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2022-10-17 06:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flertalet vetenskapliga studier beskriver kontinuitet inom hälso- och sjukvården som betydelsefull för effektivitet, patientsäkerhet, minskad dödlighet, färre akutbesök och minskad sjukhusvård. Kontinuitet är även av stort värde för patienters upplevelse av trygghet, förtroende och nöjdhet. 

Under våren 2022 kom Socialstyrelsen med tydliga rekommendationer om att det krävs en begränsning av antalet invånare som läkare i primärvården kan vara fast läkarkontakt för. Socialstyrelsens rekommenderade riktvärde är 1100 invånare per heltidsarbetande specialistläkare i allmänmedicin. Detta bedöms nödvändigt för att kunna uppnå bättre kontinuitet och erhålla de angelägna effekter som beskrivs ovan.

Distriktsläkarföreningen i Kalmar län anser att detta är den mest avgörande frågan för primärvårdens framtid och förmåga att kunna ge en likvärdig, god vård till alla invånare i hela vårt län. Vi efterfrågar därför att Region Kalmar län att presenterar en aktiv handlingsplan för hur Socialstyrelsens nationella riktvärde för antalet invånare per läkare ska kunna nås, kunna garanteras för regionens invånare oavsett bostadsort, samt hur det ska kunna upprätthållas även i framtiden. 

Du kan inte dela din doktor med hur många som helst. Inte om vården ska vara kvalitativ. Inte enligt oss. Och inte enligt Socialstyrelsen.