Vill vi ha kvar vår biograf i Vimmerby?

Behöver vi verkligen en biograf i Vimmerby? Räcker det inte med alla våra tv-kanaler och strömningstjänster? Det undrar Vimmerbybördiga regissören Elisabet Gustafsson.

Om Vimmerby bio ska överleva krävs det publik. Dags att lyfta frågan varför det är så glest i salongen, tycker regissören Elisabet Gustafsson.

Om Vimmerby bio ska överleva krävs det publik. Dags att lyfta frågan varför det är så glest i salongen, tycker regissören Elisabet Gustafsson.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2024-02-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Behöver vi verkligen en biograf i Vimmerby? Räcker det inte med alla våra tv-kanaler och strömningstjänster?

Den frågan måste nog vi alla, i och kring Vimmerby ställa oss – enskilda invånare som politiker och företagare. Lagan bio som driver Vimmerby bio sedan 2022, kämpar på med ofta låga publiksiffror. I alla fall har det flera gånger som jag har varit där, bara varit ett fåtal andra i en salong som rymmer över 70 platser. Senast var jag helt ensam och ibland ställs visningar in. Jag vet att det är mer publik på till exempel dagbion, men de visningarna är ju inte i majoritet. 

Man kan ha flera synpunkter på programmet, biljettpriset och marknadsföringen. Men räkna inte med att en liten biograf med alla sina utmaningar idag, bara ska finnas kvar. Som en nostalgisk påminnelse om den gamla tiden, utan att vi själva går dit och stöttar den. För som Lagan bio själva uttryckte det: om alla Vimmerbybor bara gick en enda gång per år, skulle våra förutsättningar förändras otroligt mycket till det bättre. 

Vi kanske också ska fundera på varför andra samhällen i samma storlek, eller mindre än Vimmerby, har en mer aktiv biokultur. För där kämpar också invånarna med ökade levnadskostnader. 

Låt oss åtminstone diskutera frågan kring biografens framtid och se om vi gemensamt kan hitta kreativa lösningar. Men det kanske brådskar…