Varför uppmana att spara el när man inte gör det själv?

Att uppmana invånarna att vara sparsamma med juleljusen och samtidigt ha girlanger och granen på torget tänd i dagsljus är dubbelmoral, menar insändarskribenterna Anneli och Kjell Jakobsson i Storebro.

Fint med juleljus, tycker insändarskribenterna, som ändå tycker det liknar dubbelmoral om kommunens policy att vara sparsam  med belysningen inte gäller rakt över. Arkivbild.

Fint med juleljus, tycker insändarskribenterna, som ändå tycker det liknar dubbelmoral om kommunens policy att vara sparsam med belysningen inte gäller rakt över. Arkivbild.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2023-01-02 20:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi precis firat nyår och 2022 har blivit 2023, ett år som vi ser fram emot med spänning. Det kommer att vara utmaningar, men förhoppningsvis händer även trevliga saker. I slutet av förra året blev invånarna i Sverige på grund av elbrist uppmanade av regering och elbolag att vi gemensamt bör spara på elen så mycket som möjligt, annars är risken stor att elen stängs av. Ännu har inte detta skett, tack och lov. 

Även Vimmerby kommun gick ut med att invånarna i kommunen bör spara och detta resulterade bland annat i att pensionärerna på Granen inte fick ha adventsljusstakar, stjärnor eller ens julgran tända i allmänna rum. De boende tyckte detta beslut var fruktansvärt då det för de allra flesta inte infinner sig någon julkänsla att fira jul utan julgran som lyser i entrén eller adventsljusstakar och stjärnor som lyser så fint i fönstren under den mörka årstiden, men i år fick alltså belysningen vara släckt. Inte ens när pensionärerna hade sin julfest lät man någon julbelysning vara tänd.

Vem som tagit det beslutet är för närvarande okänt, men det blev julgransbelysning till sist då någon vänlig person, som vill vara anonym, skänkte julgransbelysning så man åtminstone hade julkänsla i entrén. 

Den 1 januari var vi Vimmerby kl 13.00 och det första vi fick se var att girlangerna och julgranen var tända på Storgatan, en tid på dagen det inte ens är mörkt. Jag vill poängtera att kommunen inte gjort något fel i att låta girlangerna och granen lysa – men hur kan man uppmana invånarna att spara på elen när kommunen själva inte gör det? Och samtidigt tar någon ett beslut och släcker ner julbelysningen på Granen för att spara el? Det här är dubbelmoral i allra högsta grad. 

Enligt elskling.se kostar en julgransslinga, två utomhusbelysningar, fyra adventsljusstakar och två upplysta julstjärnor cirka 30 kronor extra i månaden (under förutsättning att det är led), alltså inte mycket pengar för att få lite mys och julstämning. Även förbrukningen minskar rejält med ledbelysning.

 
 
 
 
 
 
Läs mer om