Varför måste den goda strömmingen bli mat till laxar?

Middagsdags! Hmm. Fisk är ju både gott och nyttigt. Men dyrt.

Varför ska strömming bli mat till laxar när vi kan äta den som den är? frågar sig skribenten som ifrågasätter om fiskindustrin är hållbar.

Varför ska strömming bli mat till laxar när vi kan äta den som den är? frågar sig skribenten som ifrågasätter om fiskindustrin är hållbar.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2023-12-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En undring: Prova något nytt? Lax och torsk har ju blivit för dyrt. Letar i frysdisken. Hittar pangasius i en påse med tre fina filéer till acceptabelt pris. Kommer hem. Tinar. Oj, så mycket vätska! Nåja, det mesta som är fryst har nog legat i badkar en tid innan infrysning för att ”växa till sig”(?). Efter tillagning var den smaklig och konsistensen helt okej. 

Under min uppväxt var fisk antingen abborre, gädda, torsk eller strömming. Vad är egentligen pangasius för fisk? Och var fiskas den?

Googlar. Jo, den kallas för hajmal och förekommer bland annat i Vietnams floder. Det som exporteras fiskas inte utan odlas i kassar i Mekongfloden i Vietnam. Fisken matas med fiskmjöl från sardiner (en viktig del av den fattiga befolkningens basföda). Dessutom behandlas den med antibiotika i sina trånga kassar, för att förebygga sjukdomar. 

Lång resa till konsumenterna. Nyttig middag? Hållbart? Nix!

Ny undring: Lax i stället? Hmm. Man måste köpa en hel sida färsk lax till extrapris för att få ner kilopriset. Frysta filéer är ju svindyra och även de har badat innan infrysning, vilket inte gäller färsk fisk.

Men, var fiskas laxen? Den fiskas ju inte heller, som vi vet, utan odlas i kassar, dock något närmare oss svenska konsumenter. Antibiotika? Vet ej säkert. Kanske här och där.

Vad äter då laxen i kassarna? Jo, de äter strömming! Inte som en säl, utan strömming som trålats i Östersjön, skickats till Danmark där de omvandlats till fiskmjöl och sedan sålts till fiskodlingarna i Sverige och Norge. Inte så konstigt då att det blivit strömmingsbrist. 

Jag älskar ju strömmingsflundra, och surströmming också för den delen. Varför ska strömming bli mat till laxar när vi kan äta den som den är? Är den här näringen hållbar? Nix!

 
 
 
 
 
 
Läs mer om