Ägna halva tiden åt utveckling istället

Fokusera mer på kreativitet och utveckling istället för att enbart titta på besparingar och avveckling, tycker Micce Rylander, som gör ett inlägg i den heta debatten om skolornas framtid i Vimmerby kommun.

Micce Rylander efterlyser mer kreativitet i utredningsarbetet kring skolorna. "Naturligtvis finns det många idéer om vi väljer att fokusera på utveckling. Medan Sverige ökar med flera miljoner står Vimmerby still."

Micce Rylander efterlyser mer kreativitet i utredningsarbetet kring skolorna. "Naturligtvis finns det många idéer om vi väljer att fokusera på utveckling. Medan Sverige ökar med flera miljoner står Vimmerby still."

Foto: Örjan Karlsson

Insändare2024-02-10 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Astrid Lindgrens stad utreder kommunen att lägga ned fyra byskolor och fyra förskolor. Istället för lantlig idyll vill man spara pengar genom större barngrupper på större orter.

I den utredning som ligger till grund för beslutet tittar man enbart på besparingar. Inte en enda kreativ fråga om att utveckla istället för att avveckla?!

Att avveckla är enklare än att bygga upp. Men framgång börjar med en tanke som föder en känsla som skapar en handling.

Kreativitet borde kvoteras in i alla utredningar från och med nu. Hälften av alla frågeställningar borde handla om att hitta nya idéer, skapa något nytt och bygga ett framgångsrecept.

”Om vi inte bryter trenden kan det vara Frödinge skolas tur nästa gång”, säger bygdegårdsföreningens ordförande Bertil Carlsson och fortsätter: ”Vår förhoppning är att vi ska öka elevunderlaget på naturlig väg och därigenom låta SKR:s kalkyl komma på skam”.

I Tuna finns ett stark bygemenskap och ett driv i att skapa utveckling.

"Jag tror att vi behöver hjälpas åt, ta ansvar, kavla upp ärmarna", säger Åke Hammarskjöld, engagerade företagaren i Tuna.

I alla orter runt Astrid Lindgrens stad finns unika platser och unika människor.

Jag hade velat vara med och möta reaktionerna när Yngve Bergqvist första gången berättade om sin idé, ett hotell gjort av is, i Jukkasjärvi.

Men jag har sett tre familjer komma på idén att bygga en Sagoby i Vimmerby. Det blev ju ganska bra. Förra året sålde Astrid Lindgrens Värld 500 000 biljetter. De flesta är barnfamiljer. Det vill säga de som skulle kunna fylla våra förskolor och skolor. Lek med tanken att två procent av dem är intresserade av att skaffa ett billigt hus, skaffa en ponny eller en kanin som heter Pricken och byta storstad mot landet.

Två procent är 10 000. Hälften vore nog. Låt oss tillsammans presentera vår bygd på bästa möjliga sätt. Låt oss kavla upp ärmarna och skapa utveckling.

För några år sedan fick jag ett uppdrag av Kinda kommun. Idén var att ”Bo billigt i Kinda – jobba i Linköping”. Fakta fanns redan, vi tog snygga bilder och skapade ett attraktivt koncept.

Och det är ju inte så många mellan minuter mellan Kisa och Gullringen. Självklart kan man tänka på samma sätt i Rumskulla, Djursdala, Tuna och i Vimmerby.

I veckan träffade jag plåtslagaren Ragnar som är 89 år. Han blev så förbannad att han knackade dörr och samlade ihop ett gäng gubbar. Flera av dem var med när Gullringshus tillverkade leksaker. "Tänk att få en egen tillverkning av förskolans leksaker, det vore ju fantastiskt. I förlängningen har vi såklart en shop som blir en turistattraktion också.”

Naturligtvis finns det många fler idéer om vi väljer att fokusera på utveckling. Medan Sverige ökar med flera miljoner står Vimmerby still. Och Kalmar län har Sveriges näst äldsta befolkning. Men vi behöver ju inte avveckla oss själva.

Låt oss ägna halva tiden åt utveckling.