Tänk vad man kan göra för 288 000 kronor i månaden

Tänk om Vimmerby kommun skulle delta i TV-programmet Lyxfällan?

"Tyvärr är VTT-fastigheten inte det enda exemplet på när Vimmerby kommun varit direkt oansvarig med kommuninvånarnas pengar, men symboliken där är talande. För vad kan man egentligen få för 288 000 kr i månaden?", skriver insändarskribenten.

"Tyvärr är VTT-fastigheten inte det enda exemplet på när Vimmerby kommun varit direkt oansvarig med kommuninvånarnas pengar, men symboliken där är talande. För vad kan man egentligen få för 288 000 kr i månaden?", skriver insändarskribenten.

Foto: Jimmy Karlsson

Insändare2022-04-05 11:40
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Budgettavlan står uppställd inne på VTT-fastigheten och programledaren tar till orda: ”288 000 kr i månaden lägger ni på de här i huvudsak tomma lokalerna, förstår ni vad de pengarna hade kunnat gå till istället?”

När kommunrepresentanterna försöker slingra sig med att det faktiskt var deras föregångare som skrev på hyresavtalet skulle programledaren slå ner protesterna direkt: ”Men vad har NI gjort för att fylla lokalen med hyresgäster och på så vis dra in pengarna varje månad?”

Tyvärr är VTT-fastigheten inte det enda exemplet på när Vimmerby kommun varit direkt oansvarig med kommuninvånarnas pengar, men symboliken där är talande. För vad kan man egentligen få för 288 000 kr i månaden?

• Ungefär 150 par arbetsskor av riktigt bra kvalitet till omsorgspersonalen. I månaden!

• Ett allmänt lönelyft för samtliga kommunanställda på närmare 1 000 kr.

• Kulturprogrampengen på 200 000 kr per år röstades ner för det fanns inga pengar, fast egentligen finns pengarna där – varje månad.

• Kulturskolans stora nedskärning 2015 hade helt kunnat undvikas med de här pengarna.

• Förslaget om att kommunen skulle bekosta extra bussar till simhallen i Gullringen, ja, det hade man absolut kunnat haft råd med.

• Amortera på lånen. Skatten höjdes för att amortera på lånen – men det gör man inte.

Listan kan göras längre.

”Era barn får inte ha några fritidsaktiviteter för att ni slänger bort pengar på skräp!” I hur många avsnitt har vi inte hört programledarna uttala dessa ord i någon form? I Vimmerby blev kommunen också nyligen besviken för att föreningarna inte ställde upp och ordnade aktiviteter i tillräckligt stor utsträckning när det var sportlov. Men ser man på de egna verksamheterna hade till exempel biblioteket inga lovaktiviteter alls i år. Vilket är riktigt förvånande med tanke på att under förra året hade man helt stängt för besökare, men lyckades ändå ordna aktiviteter. 

Kommunen är också noga med att påtala att man inte har skyldighet att erbjuda vare sig simhall eller simskola till medborgarna utanför det som skollagen kräver. Man vill ”uppmuntra” till ideellt arbete, men det ser mer ut som en ovilja att själv finansiera det lilla extra för medborgarna.

Nu gör man ett överskott och vill spara, sådant brukar Lyxfällan ändå gilla. Fast spara istället för att betala sina skulder? Spara istället för att satsa på sina medborgare? Nu har man faktiskt råd att göra Vimmerby till en attraktiv kommun. Välj det!