Konsten att (inte) låna en flytväst

Att låna flytväst i mindre storlek från sport- och fritidsbiblioteket kräver tålamod och uthållighet, menar insändarskribenterna, som menar att det finns förbättringspotential.

Att låna flytväst till barnens livräddningsdag på sommarsimskolan via sport- och fritidsbiblioteket var krångligt, tycker insändarskribenterna. Genrebild.

Att låna flytväst till barnens livräddningsdag på sommarsimskolan via sport- och fritidsbiblioteket var krångligt, tycker insändarskribenterna. Genrebild.

Foto: Pedersen, Terje

Insändare2023-07-13 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ska vara livräddningsdag på sommarsimskolan, barnen behöver flytvästar (livräddningsvästar). Förra sommaren åkte vi bara raka vägen till sport- och fritidsbiblioteket för att låna. För att mötas av beskedet att man veckan därpå skulle stänga över sommaren så istället för ett tvåveckorslån fick vi låna sommaren ut. Vi hittade ingen information om stängningen.

• 29 juni: Vi kollar hemsidan, det står inget särskilt om den här sommaren. Vi ringer Fabriken och får bekräftat att det är bemannat. Vi åker dit. Det finns inga flytvästar i små storlekar, men beskedet ges att utlåningen flyttar till Turistbyrån över sommaren så vi fortsätter dit – bara för att konstatera att de inte finns där heller. Vi avvaktar, allt kanske inte är uppackat än.

• 5 juli: Vi ringer Turistbyrån, missar telefontiden men får kontakt genom chatten och får samma besked som tidigare, bara större storlekar finns. Vi börjar slänga ut krokar åt höger och vänster, frågar alla vi känner som kan tänkas ha, de klockrena träffarna uteblir.

• 6 juli: Ett oväntat chattmeddelande från Turistbyrån, de små flytvästarna är utlånade till simskolan i Stjärnevik, men de vet inte vem som ansvarar för den. Nya frågor. Vilken simskola? Dessutom är det badförbud där. Hur kan man inte veta vem som är ansvarig för ett lån? Turistbyrån slår ifrån sig och hänvisar till att det är självservice med en lånepärm. Vid frågor kontakta Anders Degerman.

Vi åker in till Turistbyrån för att själva bläddra i pärmen och hitta en kontaktperson. Pärmen gapar dock tom, så när som på en instruktion om hur man gör ett lån. Nu dyker dock en fysisk person upp i lånerummet och vi får veta att flytvästarna hämtades för över två veckor sedan av några som ska ha ”sommaraktiviteter” i Stjärnevik. När vi påtalar att lånetiden är två veckor och undrar varför de inte är tillbaka än hänvisas vi återigen till Anders Degerman en trappa upp. Han är inte där, men Mirja Holgersson är det. Hon vet vem som har flytvästarna och lovar att ringa och kolla upp kring dessa. Nu förklaras det också att när det gäller föreningar är man extra generös med lånetiden för att de inte ska behöva köpa in utrustning. Motargumentet från oss att man då tvingar privatpersoner till inköp när inga finns viftas bort med att tanken är att allas behov ska mötas. Ändå har SAMTLIGA flytvästar för mindre barn lånats ut. Inte heller kan vi få något besked om exakt vilka storlekar som finns.

I tidningen läser vi om ett övernattningsläger vid Stjärnevik. Från igår till idag. Nu ges intrycket att en förening kan lägga beslag på allt de behöver från sport- och fritidsbiblioteket flera veckor innan det ska användas – och samtidigt blockera privatpersoner från att låna.

• 10 juli, både Turistbyrån och Mirja hör av sig och meddelar att flytvästarna nu finns inne på kontoret tills vi har hunnit kolla på storlekarna. Vi åker och hämtar.

• 11 juli, livräddningdag. Barnen har äntligen flytvästar.

Vi fortsatte fråga för att vi visste att det borde finnas, vi har lånat tidigare. Men under all kontakt saknades väsentlig information från ett bibliotek, en förteckning över samlingen. Där en potentiell användare kan kontrollera om det den önskar låna ska finnas eller inte. Så man vet om man måste söka sig någon annanstans eller ej. Den som inte visste om vilka storlekar som borde finnas hade antagligen gett upp. Deras barn hade blivit utan.

Sport- och fritidsbiblioteket är ett mycket gott initiativ, men det finns fortfarande utrymme för utveckling.

Anna och Johan Tibbelin, Vimmerby

Svar direkt från Vimmerby kommun:

Sport- och fritidsbiblioteket är ett initiativ från Vimmerby kommun för att erbjuda våra medborgare, att gratis, låna sport- och fritidsartiklar. Grunden vilar både på att ge flera möjligheter till sport- och fritidsartiklar oberoende av ekonomiska förutsättningar, men även ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Att ha ett sport- och fritidsbibliotek är inte en skyldighet kommunen har, utan en möjlighet vi försöker skapa för våra medborgare liksom för föreningar som arrangerar aktiviteter för våra medborgare. 

Utvecklingsavdelningen driver detta helt utan budget eller avsatta personella resurser. Artiklarna som finns att låna är till största delen skänkta av medborgare, organisationer och föreningar. Således lämnar vi inga garantier att alla artiklar finns i alla tänkbara storlekar och vi har heller inte resurserna fullt ut att kunna hålla register över alla artiklar som finns.

Inför sommaren 2023 uppkom idén att göra en tillfällig mindre filial i Rådhuset med anledningar av att Fabriken har sommarstängt där sport- och fritidsbiblioteket vanligtvis finns. Allt för att återigen skapa möjligheter för mer utlåning. Detta har varit möjligt genom att Vimmerby Turistbyrå ställer upp och svarar på de frågor de kan, liksom kollegor på utvecklingsavdelningen som vanligtvis inte arbetar med detta, under en period när vi växelvis har semester för våra medarbetare. Filialen är under uppbyggnad, vilket kan medföra att de personer man möter vid filialen inte har full koll eller att svar på en del frågor kan dröja. 

Vi ber om ursäkt om detta medfört att insändaren upplevt att servicen, på den här typen av verksamhet, dröjt något. Om alternativet är att ha en service som eventuellt kan halta lite i emellanåt vad gäller svarstid eller information, eller att inte ha den alls, så väljer vi ändå det förstnämnda. Detta är en service som är en gratis möjlighet och inte en rättighet. 

En rättelse på uppgift i insändaren är att föreningar inte har några rättigheter att låna längre än någon annan, grundidén är en utlåningstid om max 2 veckor. Ibland behöver lösningar vara lite flexibla för att i det här fallet lösa flertalet flytvästar till en sommaraktivitet som lockade många barn och unga till Stjärnevik för fiske och paddling, där flytvästarna behövdes oavsett avrådan för bad eller inte. Vi hade lika gärna kunnat vara flexibla för en enskild person som av någon anledning behövde låna en flytväst i 3 veckor för att man är i väg på semester så många veckor. Absolut kan det innebära att just den artikeln inte finns i sport- och fritidsbiblioteket att låna för någon annan som kommer in just där och då. Återigen är det en möjlighet att låna – och inga garantier på att det alltid finns det som efterfrågas, även om vi strävar efter att lösa det vi kan.

Vi är glada att vi, trots lite dröjsmål, kunde lösa så att insändare kunde låna flytvästar till sin aktivitet och hoppas att de kom väl till pass. Vi håller med om att det finns potential att utveckla verksamheter, vilket vi försöker göra efter bästa förmåga. Återigen utan resurser som är specifikt avsatta för ändamålet. 

Medborgare får gärna ta tillfället i akt om man rensar under sommaren att skänka sport- och fritidsartiklar i gott skick till sport- och fritidsbiblioteket i Rådhuset. Det är tillsammans vi skapar detta. Så hoppas vi att fler ska hitta till Rådhuset och hitta vårt mindre utbud av sport- och fritidsartiklar under sommaren för en aktivare fritid.

Mirja Holgersson, fritidssamordnare utvecklingsavdelningen, Vimmerby kommun

Mirja Holgersson, fritidssamordnare, Vimmerby kommun svarar.
Mirja Holgersson, fritidssamordnare, Vimmerby kommun svarar.