Och mörker lÄg över landet Sverige

Ett stycke politisk satir medan vi nÀrmar oss jul. För dem som envisas med att tÀnka i etniska kategorier kan jag upplysa om att mörkmÀn Àr en synonym för bakÄtstrÀvare, inte en referens till hudfÀrg.

HÄrdare tag i invandringspolitiken som prÀglas av bakÄtstrÀvande, menar insÀndarskribenten.

HÄrdare tag i invandringspolitiken som prÀglas av bakÄtstrÀvande, menar insÀndarskribenten.

Foto: Carlos Jasso

InsÀndare2023-11-29 06:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Och mörkret lÄg tÀtare och tyngre över landet och det berodde inte allenast pÄ övergÄngen till vintertid, utan framför allt pÄ att regeringsmakten lÄg i hÀnderna pÄ idel mörkmÀn och nÄgra mörkkvinnor. Dessa personer var fÄngade i en form av tÀnkande, om det förtjÀnade att kallas sÄ, som inte utvecklats nÀmnvÀrt sedan 1800-talet.

De trodde att alla svĂ„righeter kunde lösas med förbud eller förtryck och med gĂ€ngkriminalitet och ett krig i Östeuropa som lĂ€mpliga förevĂ€ndningar avsĂ„g de att utnyttja sin mandatperiod till att sĂ€tta ihop en polisstat. Regimen slungade sin förkastelsedom mot utlĂ€ndskt inflytande (samtidigt som den uppvaktade utlĂ€ndska halvdiktaturer för att fĂ„ deras stöd till sin Natoansökan) och riktade sĂ€rskilt sina anstrĂ€ngningar mot invandrare och asylsökande, som sökte sig till landet för att hitta jobb eller fly undan förtryckare eller finna en bĂ€ttre tillvaro och liknande suspekta skĂ€l som mörkmĂ€nnen betraktade med djup misstro. 

Nykomlingar till landet förbjöds bland annat att bĂ€ra slöja, att ha lĂ„g inkomst, att kritisera myndigheter, att ha skumma slĂ€ktingar, att missbruka droger, vid hot om utvisning. Att inte missbruka droger lĂ€t bĂ„de förnuftigt och sjĂ€lvklart och i landet, dĂ€r alkoholen flödade fritt vartenda veckoslut och lĂ€mnade efter sig en deprimerade skörd av vĂ„ldsbrott och förargelsevĂ€ckande beteende och tillknycklade ölburkar och krossade glasflaskor, kunde det mĂ„hĂ€nda vara en positiv insats för bĂ„de folkhĂ€lsan och den allmĂ€nna ordningen att utvisa samtliga suputer, men mörkmĂ€nnen hade inget sĂ„dant i Ă„tanke (spriten och snuset var ju fosterlĂ€ndska traditioner), de ville komma Ă„t de modernare drogerna som luktade utlĂ€ndskt (vilket brĂ€nnvinet borde ha gjort eftersom det historiskt sett var en importvara). 

MörkmĂ€nnen önskade ocksĂ„ underlĂ€tta polisens arbete, bland annat genom att göra medborgarna till angivare, att sĂ€nda militĂ€ra trupper till polisernas understöd, att avskaffa de hittillsvarande kraven för kroppsvisiteringar, att hĂ€va sekretessen rörande kĂ€nslig information nĂ€r polisen ville ha tillgĂ„ng till den, alltsĂ„ minskning av tryggheten i den ökade sĂ€kerhetens namn. 

SÄledes fortskred elÀndet med det ena illavarslande pÄbudet efter det andra medan landets invÄnare traskade vidare genom vintermörkret i riktning mot den högtid som skulle symbolisera hopp, givmildhet, försoning och medmÀnsklighet.