Finns goda skäl att använda kött i kosten

Riskerna med en ensidig kost utan inslag av animalier är stora och den som väljer köttfritt ska inte "tvinga" andra att tycka likadant, menar insändarskribenten.

"Soja kan inte odlas i Sverige, utan den måste transporteras långväga med den miljöbelastning det innebär. Den storskaliga sojaodlingen i intensivodlade jordbruksområden är också väldigt belastande för jordmånen och naturen" –ett argument mot vegansk kost, som Dorothee Andersson, Vimmerby, vill lyfta fram.

"Soja kan inte odlas i Sverige, utan den måste transporteras långväga med den miljöbelastning det innebär. Den storskaliga sojaodlingen i intensivodlade jordbruksområden är också väldigt belastande för jordmånen och naturen" –ett argument mot vegansk kost, som Dorothee Andersson, Vimmerby, vill lyfta fram.

Foto: Maurilio Cheli

Insändare2023-05-09 11:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tidningen Land Lantbruk nr.18 från den 28/4-23 fanns en tänkvärd debattartikel av Lars Malmberg, fil mag kemist. Tänkvärd för de som vill att alla ska följa deras åsikt angående att inte använda kött i vår kost. 

Han skriver: "Viktiga näringsämnen som vitaminer visar på betydande svårigheter att som vegan tillföra det kroppen behöver. B-vitaminer, som förekommer rikligt i animalisk mat, finns i mycket lägre halter i de flesta vegetabilier. Vitamin B12, ett mycket viktigt vitamin som om det inte tillförs kroppen leder till dödsfall, saknas helt. Sojan har en relativt hög halt av proteiner men betydligt färre näringsämnen än animaliska livsmedel. Dessutom är ofta vegetariskt protein mindre tillgängligt för människokroppen än animaliskt protein." Skribenten ifrågasätter också om ett barn under kroppslig tillväxt och en äldre person som är under kroppslig tillbakagång ska vara vegan.

"Svensk matproduktion är viktig för att vi ska vara mindre beroende av import. Soja kan inte odlas i Sverige, utan den måste transporteras långväga med den miljöbelastning det innebär. Den storskaliga sojaodlingen i intensivodlade jordbruksområden är också väldigt belastande för jordmånen och naturen. Bekämpningsmedel och konstgödsel är i längden destruktivt. Naturgödsel ingår i ett kretslopp och visar behovet av djur. På begränsad individnivå kan veganism fungera, men inte i ett dominerande sammanhang. Till slut är odlingsmarken i total avsaknad av humus och själv degraderat som bra odlingsmark."

Att alltså ha en varierande kost på tallringen, som Anneli Jakobsson påpekat i sitt svarErik Liljebergs insändare, bör ju vara det bästa. Man behöver ju inte överdriva, varken åt det ena eller andra hållet, är min åsikt – och samtidigt respektera olika personers åsikter utan att alla ska tvingas följa dem.

Vill även själv påpeka en viktig sak angående den mjölk som vi dricker och som en del också har åsikter om. Pastörisering av mjölk är mycket viktig för att ingen ska bli drabbad av eventuell sjukdom. Homogenisering av mjölken, där man alltså slår sönder fettet i mjölken för att det inte ska "flyta upp", är mindre bra. Det sönderslagna fettet går lättare ut i blodbanorna och kan förkalka blodkärlen. Man kan då istället köpa ohomogeniserad mjölk, så kallad lantmjölk, och röra om i den före användning som förr i tiden.

Ett annat mycket tidigt exempel på när människans okunskap fått råda är Romarriket. Man hade där ingen aning om följderna av att ha vattenledningar av bly. Befolkningen blev helt enkelt infertil.