Närmar sig världens undergång?

Världens undergång kan närma sig om konflikt med kärnvapen påbörjas. Vi möts ständigt i våra massmedier av negativa åsikter om östländerna.

"Även i Sverige finns de som vill överge vår neutralitet, den som gjorde att vi slapp utstå krigets vedermödor på 1940-talet", skriver insändarskribenten.

"Även i Sverige finns de som vill överge vår neutralitet, den som gjorde att vi slapp utstå krigets vedermödor på 1940-talet", skriver insändarskribenten.

Foto: Adam Ihse/TT

Insändare2021-04-23 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och Nato med USA i spetsen omringar Ryssland. Och Ukraina vill gärna gå med i Nato. Även i Sverige finns de som vill överge vår neutralitet, den som gjorde att vi slapp utstå krigets vedermödor på 1940-talet.

Världens undergång finns också historiskt sett i de flesta världsåskådningar. I Wikipedias avsnitt om "eskatologi" beskrivs att det kan tolkas som världens upphörande eller tidens slut. Inom asatron kommer världens undergång att föregås av en lång vinter, Fimbulavintern, skeppet Nagelfar siktas till havs och Fenrisulven slipper lös. Midgårdsormen tar sig upp på land. Sedan sker världens undergång i Ragnarök. 

Jesus trodde i början av sin verksamhet att Guds rike var nära. Han skickar ut sina lärjungar och förutspår att de ska bli förföljda. Och att de inte ska ha hunnit igenom alla Israels städer förrän "Människosonen" kommer. Han förväntar sig själv bli omvandlad till den som tar över världsherraväldet som Messias, när den rätta tiden för detta strax är inne. Men den övernaturliga händelsen uteblir. Och härefter är han övertygad om att han i stället måste lida innan den nya världsordningen inträder.

Inom islam anges Muhammed sagt att när ärligheten är förlorad i världen kan vi förvänta oss Domedagen. Inom hinduismens Vishnutroende anges att mänsklighetens förfall kommer att leda till universums upplösning och därmed jordens undergång. Och så vidare. 

Vi får hoppas att detta inte händer, utan att vi genom fred och samarbete i stället löser konflikter och svårigheter. Samt klimatkris och pandemi.