Multiarena bra, men den byggs pÄ fel plats

I slutet av 2018 blev det klart att Vimarhem tillsammans med Boverket miljonsatsar pÄ en multiarena i centrum, Storebro.

Bygget av en multiarena i Storebro Àr i full gÄng. Bra, tycker skribenten, som dock har synpunkter pÄ dess placering.

Bygget av en multiarena i Storebro Àr i full gÄng. Bra, tycker skribenten, som dock har synpunkter pÄ dess placering.

Foto: Magnus Strömsten

InsÀndare2020-05-13 04:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Arenan kommer att byggas pĂ„ grönomrĂ„det snett mittemot affĂ€ren, intill Ă„tervinningsstationen och syftet med en multiarena Ă€r att skapa mötesplatser för alla och att lyfta hela centrum. 

Men valet av plats Ă€r helt fel och ingen av invĂ„narna i Storebro har fĂ„tt sĂ€ga sitt om detta bygge och har dĂ„ sjĂ€lvklart inte kunnat klaga. Nu i maj mĂ„nad 2020 har grĂ€vmaskinerna börjat att grĂ€va upp grĂ€splĂ€tten. 

FrĂ„gan man stĂ€ller sig, varför just dĂ€r, varför inte integrera multiarenan med den befintliga fotbollsplan som redan finns. Man kan plantera buskar, trĂ€d, blommor samt sĂ€tta ditt grillar, bord och stolar. MĂ€nniskor som gĂ„r pĂ„ Ă„-vĂ€gen kan sĂ€tta sig ner och titta pĂ„ dem som Ă€r inne i arenan, förĂ€ldrar och slĂ€ktingar till barnen kan lugnt slĂ„ sig ner och grilla lite eller ta en kopp kaffe medan barnen Ă€r dĂ€rinne och sportar. 

Vid grĂ€splĂ€tten som det nu ska byggas pĂ„ skulle man ha kunnat göra omrĂ„det mer attraktivt genom plantering av olika vĂ€xtligheter. PĂ„ det viset bevarar man grönomrĂ„de som har en positiv effekt pĂ„ vĂ„r hĂ€lsa. GrönomrĂ„den frĂ€mjar fysisk aktivitet och har positiva effekter bĂ„de pĂ„ den fysiska och psykiska hĂ€lsan. För mĂ„nga Ă€ldre som kanske inte gĂ„r ut sĂ„ ofta Ă€r miljöer med trĂ€d, grönska, skugga, vackra vyer, sittplatser och möjlighet att se och trĂ€ffa andra mĂ€nniskor viktiga kriterier och mĂ„nga Ă€ldre tycker bĂ€st om den natur och miljö som man Ă€r bekant med. 

Om multiarenan frĂ„n början hade byggts vid den befintliga fotbollsplanen hade arenan och dess besökare haft en glittrande och porlande StĂ„ngĂ„, ibland med simmande Ă€nder som nĂ€rmsta granne och inte som nu containrar vid en Ă„tervinningsstation. 

Jag Ă€r absolut inte emot en multiarena utan valet av plats, dessutom har inga av Storebroborna blivit tillfrĂ„gade om vad vi tycker och jag förstĂ„r varför, det hade blivit ett rungande nej frĂ„n majoriteten av invĂ„narna och dĂ„ Ă€r det lĂ€ttare att inte frĂ„ga och bara köra pĂ„. 

Det sÀgs att multiarenan förgyller Storebro och det kan jag hÄlla med om, om den hade placerats och integrerats med den nuvarande fotbollsplan, intill StÄngÄn. PÄ det sÀttet skulle den ocksÄ kunnat göras större.