Mår dåligt av kvinnornas situation i Afghanistan

Jag blir ledsen när jag jämför situationen mellan svenska kvinnor och afghanska kvinnor. I det svenska samhället är det ingen skillnad mellan män och kvinnor. Jag tycker att det är bra, men när jag tänker på att afghanska kvinnor inte har något värde och inga rättigheter, då mår jag dåligt.

"Jag vill att afghanska kvinnor själva ska kunna bestämma vad de ska göra med sin utbildning eller vad de ska jobba med", skriver insändarskribenten.

"Jag vill att afghanska kvinnor själva ska kunna bestämma vad de ska göra med sin utbildning eller vad de ska jobba med", skriver insändarskribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2021-11-06 15:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnor i Afghanistan kan inte bestämma över sitt liv och sin framtid. Föräldrarna väljer en man åt dem efter deras smak, vissa familjer säljer sina döttrar till en gammal man för pengar. Tjejer har ingen rätt att protestera och tvingas utstå år av tvång. Deras enda rätt i Afghanistan är att föda barn, städa, ta hand om barnen. Vissa av deras män tar dem inte ens till sjukhuset för förlossning och de måste föda hemma, och ofta dör antingen barnet eller mamman under förlossningen. Flickor kan inte gå ut utan tillstånd från sina föräldrar, och kvinnor inte utan sin mans tillstånd.

En av de falska kulturerna i Afghanistan är att pojkar kan gifta sig med flera flickor samtidigt, och deras fru har ingen rätt att protestera, detta är väldigt irriterande för mig. Dessa faktorer gör dem isolerade, deprimerade och många är dessutom analfabeter. 

Jag vill att afghanska kvinnor själva ska kunna bestämma vad de ska göra med sin utbildning eller vad de ska jobba med. Jag vill att de ska uppnå sina drömmar, och inte vara rädda när de gör något utan tillåtelse.

Jag hoppas att afghanska tjejer och kvinnor kommer att kunna delta i samhället och leva fritt som i andra länder i framtiden. Jag hoppas att det snart kommer att finnas en lösning på detta problem.