Låt bröstmjölk och havredryck bli det nya normala

Det mest naturliga är väl att om en unge diar. Diar den från egen art, så varför påtvingas barn komjölk?

Insändarskribenten vill få bort stigmatiseringen kring långvarig amning och tycker det är dags att programmera om. "Se det naturliga i att bröstmjölk är till för barn, komjölk till för kalvar", skriver hon.

Insändarskribenten vill få bort stigmatiseringen kring långvarig amning och tycker det är dags att programmera om. "Se det naturliga i att bröstmjölk är till för barn, komjölk till för kalvar", skriver hon.

Foto: Hasse Holmberg

Insändare2022-05-04 11:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar delamning i två år, men ur ett biologiskt perspektiv visar forskning att ännu längre amning har stora hälsovinster.

Kvinnan som ammar längre än ett år, ses som udda. Människor kan rent av äcklas av att äldre barn dricker bröstmjölk, det anses inte normalt. Trots att bröstmjölk är det mest naturliga för våra barn, avvänjs barnen bröstmjölk och invänjning av komjölk påbörjas ofta efter sex månader.

I en äldre studie gjord i Australien, där barn ammades till dess de kunde tala, berättade de att bröstmjölk var godare än både glass och choklad, men också en mysig stund tillsammans med mamma.

Kon vill, precis som de flesta däggdjur, inget hellre än att få ta hand om sin kalv, men för att traumat kalvseparationen orsakar kon inte ska påverka mjölkproduktionen negativt, tas kalven från mamman kort efter nedkomst. Allt för att mänskliga barn och vuxna (!) ska dricka kons mjölk till frukost eller ha i kaffet.

Att komjölksdrickande ses som normalt hänger ihop med intensiv marknadsföring och reklamjippon som kosläpp, barnfamiljer som får komma till bondgårdar, bjuds på komjölk och bulle, där mjölkindustrin får tillfälle att förstärka illusionen om att de skuttande mjölkmaskinerna i hagen är lyckliga djur.

Vill du göra både långtidsammande kvinnor och kor lyckliga, så programmerar du om dig själv och börjar se det naturliga i att bröstmjölk är till för barn, komjölk till för kalvar och väljer istället svensk havredryck i kaffet.