Vi i hemtjänsten måste ta oss fram på vintervägarna

"Ja nu är det vinter och bilen den slinter". Detta är vardag för oss i Kinda hemtjänst. Vi kan inte bedriva vår verksamhet bekvämt från ett kontor eller hemifrån. Oavsett väglag måste vi ta oss fram till dem som behöver vårt stöd.

För att hemtjänstpersonal ska kunna utföra sitt jobb även vintertid måste de kunna ta sig fram på småvägarna. Bilar med fyrhjulsdrift skulle förbättra arbetsmiljön, skriver insändarskribenten.

För att hemtjänstpersonal ska kunna utföra sitt jobb även vintertid måste de kunna ta sig fram på småvägarna. Bilar med fyrhjulsdrift skulle förbättra arbetsmiljön, skriver insändarskribenten.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2024-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har vi fått en riktig vinter som medför extra utmaningar för oss. Personal kör bil många timmar under ett dygn. Ibland i snöstorm på oplogade osandade vägar samt vägar med snödrev och blankis. Ofta saknas dessutom snöpinnar. Personer med normal självbevarelsedrift håller sig hemma under så usla förhållanden. 

För att vi ska kunna ta oss fram på ett så säkert sätt som möjligt krävs stadiga bilar med driv. Bilar med driv är i detta fall bilar med fyrhjulsdrift (AWD). Gärna bilar av SUV-modell med högre markfrigång. Även under andra årstider kan det ibland vara svårt att ta sig fram på det mindre vägnätet. Då kan en bil med AWD komma väl till pass. Ett tips till ansvariga i Kinda kommun är att satsa på de högre bilarna. Vi med diverse kroppsliga begränsningar har då lättare att ta oss i/ur. Kanske kan detta också bidra till att vi "gamlingar" kan jobba lite längre innan vi slutar helt!

Önskemålet om att få bilar med AWD till hemtjänsten har diskuterats i omgångar under många år. I Horn finns idag tre bilar varav en med AWD. Bilen med AWD används i första hand av den som ska köra längst och därmed tillbringar större delen av arbetspasset under färd. Den bilen skulle behövas överallt. Köra fast kan man göra varsomhelst och på sina håll är det gott om svårforcerade backar.

Inte alltför sällan är väghållningen sämre i närområdet. Av den anledningen önskar vi enbart bilar med fyrhjulsdrift till hemtjänsten.

De som är beviljade hemtjänst/hemsjukvård har blivit det av en viss anledning. Våra besök kan vara skillnaden mellan att bo kvar "hemma" eller flytta till någon form av boende. Då är det av yttersta vikt att vi verkligen kan ta oss fram till dem oavsett väderlek.

Jag vet inte hur Kinda kommuns bilpark ser ut på personbilsidan men jag utgår från att de bilar med AWD som finns är placerade i de verksamheter där de bäst behövs. Om inte, så är det dags för en förändring.

Budskapet till berörda i Kinda kommun är således att ta ansvar för vår arbetsmiljö genom att så snart det är möjligt enbart placera fyrhjulsdrivna bilar i Kinda hemtjänst.

Ingen ska behöva vara orolig för att arbeta inom vår verksamhet vintertid. Man ska känna sig trygg på jobbet – även då det är dåligt väglag och man under sitt arbetspass ska ut och köra på vägarna.