Efterlyser mer fakta Àn kÀnslor i nyhetsrapporteringen

BÀttre förr? Snarare ökad potential för nyhetsrapportering av negativa nyheter, funderar insÀndarskribenten, som ocksÄ tycker att journalister borde förmedla mer kortfattad fakta Àn att ideligen understryka det förfÀrliga som pÄgÄr i exempelvis Mellanöstern.

Rapporteringen frÄn Mellanöstern Àr ett exempel pÄ nyhetsbevakning som Àr alltför fokuserad pÄ starka kÀnslor, menar insÀndarskribenten, som tycker att journalister ska vara sakliga, hÄlla koll pÄ fakta, kunna uttrycka sig precist och kortfattat som ett telegram.

Rapporteringen frÄn Mellanöstern Àr ett exempel pÄ nyhetsbevakning som Àr alltför fokuserad pÄ starka kÀnslor, menar insÀndarskribenten, som tycker att journalister ska vara sakliga, hÄlla koll pÄ fakta, kunna uttrycka sig precist och kortfattat som ett telegram.

Foto: Abed Khaled

InsÀndare2023-10-21 05:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Den första Ă€r en fundering, den andra Ă€r ett klagomĂ„l. Folk mottar dagens dos av massmediala olycksbud och suckar, ”Det Ă€r illa stĂ€llt nuförtiden”, och i denna suck hör man ekot av en annan suck, ”Det var bĂ€ttre förr”. 

Jag skulle aldrig framstĂ€lla samtiden som ett bekymmersfritt paradis, men detta suckande baseras förmodligen pĂ„ felaktiga förestĂ€llningar. Inte bara vanlig nostalgi, som redigerar uppfattningen av det förflutna. Ondskan gĂ„r mĂ„hĂ€nda i konjunkturer, ibland starkare och ibland svagare, dĂ€rför kan man till exempel sĂ€ga att vi Ă€r (Ă€n sĂ„ lĂ€nge) bĂ€ttre lottade Ă€n de stackare som genomgick vĂ€rldskrigens inferno, men mĂ€nniskans kapacitet för ondska Ă€r en oförĂ€ndrad faktor, vilket den enklaste historiebok pĂ„visar. 

Det skulle inte förvĂ„na mig om radions eller lĂ€skunnighetens genombrott följdes av liknande suckar som i dagslĂ€get Ă„tföljer de digitala kommunikationerna: vĂ€rlden och perspektivet vidgades, mer information blev tillgĂ€nglig för bearbetning, dĂ€rmed ökades ocksĂ„ potentialen för negativa underrĂ€ttelser, frĂ„n nĂ€ra och fjĂ€rran. NĂ„vĂ€l, bara en fundering. 

Vidare till klagomÄlet, som aktualiserats av rapporteringen frÄn de pÄgÄende oroligheterna i Mellanöstern, men det kunde ha varit rapporteringen frÄn vilken konflikthÀrd som helst. Fokuseringen pÄ starka kÀnslor, pÄ överflödiga adjektiv, pÄ vad som med en nedlÄtande term kan kallas snyfthistorier, Àr pÄfrestande.

FörtjĂ€nar de lidande inte medlidande? JodĂ„, de förtjĂ€nar sĂ„ mycket medlidande att de inte förtjĂ€nar att exponeras i massmedia dĂ€rför att deras sorg och smĂ€rta kan tilltvinga sig publikens uppmĂ€rksamhet för en halv minut. Jag förnekar ingalunda att förfĂ€rliga illdĂ„d blir begĂ„ngna, men rapporteringen ska inte behöva ideligen understryka förfĂ€rligheten. 

Journalister och reportrar ska vara sakliga, hĂ„lla koll pĂ„ fakta, kunna uttrycka sig precist och kortfattat som ett telegram. Det Ă€r mottagarna som ska stĂ„ för kĂ€nsloinnehĂ„llet. Antas det att folk saknar fantasi? Ska nyhetsförmedlingen roa eller förfĂ€ra eller informera? Ska man utgĂ„ frĂ„n att mĂ€nniskorna Ă€r okunniga – eller lĂ€ttrörda eller uttrĂ„kade?