Hultsfred förlorar bara på vindkraften

Svar på "Hultsfreds kommun som allas vindkrafts-bakgård?"

Insändarskribenten ser inga som helst fördelar med vindkraft och menar att invånarna i Hultsfreds kommun bara har att förlora på ett förverkligande av Tekniska verkens planer.

Insändarskribenten ser inga som helst fördelar med vindkraft och menar att invånarna i Hultsfreds kommun bara har att förlora på ett förverkligande av Tekniska verkens planer.

Foto: Lennart Enkvist

Insändare2023-12-01 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skribenten har alldeles rätt i sin intressanta artikel. Hultsfreds kommun är en råvarukoloni för stora delar av Europa. Vid en granskning av landets kommuner syns det, som vissa kommuner kan kallas för A- kommuner, där politikerna säger nej och utnyttjar sitt veto för att skydda medborgarnas intresse och näringar. B- kommunerna med sin befolkning får ta emot alla de nackdelar som vindkraftsetableringen står för utan att få något i utbyte, endast nackdelar.

Hultsfreds kommun och befolkning har bara olägenheter av vindkraftsindustrin. Ingen får ett enda kWh, bara olägenheter med ljud- och ljusföroreningar, skuggor av de ofantliga rotorbladen, fågeldöd av rovfågel, tjäder, fladdermöss och insekter. Skogen skadas och markfloran angrips och tusentals ledningar, som går kors och tvärs i skogen mellan vindkraftverken gör att trädrötterna skadas och blåser ner. En del människor drivs på flykt i sitt eget land från sina gårdar och ägor. De som stannar kvar drar ofta på sig sjukdomar av varjehanda slag, påverkade av vindkraftverkens infraljud med mera. Framtidsdrömmar raseras, och fastigheterna faller i värde.

 Vackra berg och kullar ska sprängas bort, våldtäkten på naturen är förödande, och stora raka vägar måste till för att få upp de ofantliga ”varbölderna” som numera har en höjd av närmare 300 meter. Ofta blir det stillastående vatten kring ingreppen, då dränering och avrinning förbises. Däruppe finns en turbin med mycket farliga kemikalier och flera hundra liter av hydraulolja som kan läcka och ta sig ner till grundvattnet. Flera vindkraftverk har slagit eld och skadat sin omgivning.

Vindkraftverkens grundplatta byggs av hundratals ton betong med armering och efter 25 år är verket uttjänat och en del ska återvinnas. Anmärkningsvärt är att Naturvårdsverket godkänt att fundamentet får övertäckas och lämnas kvar. Uttjänta vindkraftverk står kvar lite varstans i landet som ruiner, vem äger dem? I Norge kostade det 10 miljoner att ta bort och återställa marken efter ett enda verk. Vindkraftsutbyggnaden ökar koldioxiden i naturen, tvärtemot vad man påstår. 

Jag anser att kunskaperna om vindkraftens skadeverkningar är bristfälliga bland politikerna och allmänheten. Politikerna borde vara mer framsynta och rädda om sina kommuninvånare. Utbyggnaden av vindkraften slår undan benen för till exempel turistnäringen och mycket annat. I dag har vi cirka 5 000 vindkraftverk, där nästan 90 procent av dem är utlandsägda. Kina äger över hälften av verken. Hela världen har en gång bjudits in av dåvarande partiledare av Centerpartiet Maud Olofsson till att bygga och äga vindkraftverk i Sverige. Vore det nu inte på tiden att vi vaknar upp och tar avstånd från dessa galenskaper och förbjuder all utbyggnad av landbaserad vindkraft? Ingen behöver vara rädd för att ljuset slocknar, befolkningen får varje dag den el de behöver från sina betalda vatten- och kärnkraftverk.

Vindkraftutbyggnaden är ett av vår tids största bedrägerier. Aldrig tidigare har så få förstört så mycket för så många av vår vackra lands natur. Vindkraften är och förblir en ren affärsidé där subventionerna från olika håll håller utbyggnaden under armarna, ägandet är spritt och i ständig förändring. Marknaden är på många sätt osund och påtvingande och saknar insyn.