Erbjud Migrationsverket rivningshotade Väduren i gåva!

Att regeringen nu vill avveckla EBO-lagen ger Hultsfreds kommun och kommunala bostadsbolaget en ny öppning för att slippa riva lägenheterna på Bastugatan i Virserum, menar Göran Berglund, som i ett öppet brev till kommunstyrelsen föreslår att kvarteret istället ska erbjudas Migrationsverket.

Regeringens signaler om att lagen om eget boende, EBO-lagen, ska avvecklas öppnar nya möjligheter för att behålla lägenheterna på Bastugatan, menar Göran Berglund, Virserum. I ett öppet brev till kommunstyrelsen föreslår han att kvarteret erbjuds Migrationsverket.

Regeringens signaler om att lagen om eget boende, EBO-lagen, ska avvecklas öppnar nya möjligheter för att behålla lägenheterna på Bastugatan, menar Göran Berglund, Virserum. I ett öppet brev till kommunstyrelsen föreslår han att kvarteret erbjuds Migrationsverket.

Foto: Olof Carlson

Insändare2022-01-26 13:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Öppet brev till kommunstyrelsen i Hultsfreds kommun angående det rivningshotade kvarteret Väduren 4, Bastugatan i Virserum efter nya signaler från regeringen.

När AB Hultsfreds Bostäders styrelse hittills valt att bortse från ett antal alternativ, till exempel omvandling till bostadsrätter, för att förhindra rivning av detta gedigna bostadsbestånd börjar det nu bli ont om tid för att förhindra en monumental kapitalförstöring – som en rivning oåterkalleligen medför.

Som bekant vill regeringen nu avveckla den olycksaliga EBO-lagen. En ogenomtänkt lagstiftning, som innebär att asylsökande som kommer till vårt land har rätt att själva välja var de vill bo. En total katastrof, som det har visat sig. Och som medför rena ghettobildningar, uttalad trångboddhet och bäddat för diverse kriminalitet runt om i vårt land, inte bara i storstadsområdena.

När EBO-lagen försvinner införs istället krav på Migrationsverket att tillhandahålla/skapa egna förläggningsresurser eller motsvarande på olika platser i vårt land, under den tid som asylprocessen pågår.

Här finns nu ett ypperligt tillfälle för en proaktiv kommun som Hultsfred, och det kommunala bostadsbolaget, att agera. Istället för att riva det aktuella 50-talet sammanhängande lägenheter – för påstådda 20 miljoner kronor – ta genast kontakt med Migrationsverket!

Erbjud Migrationsverket kvarteret som gåva, alternativt överlåt beståndet för en blygsam summa på 1 (en) krona. Då slipper kommunen/bostadsbolaget "bekymret", liksom kostnaden för rivning, samtidigt som lägenheterna även i fortsättningen, efter mindre renoveringsåtgärder, kan fullt ut fungera som fullvärdiga bostäder. När behov uppstår – en värdefull basresurs.

För trots stramare invandringspolitik kommer fortfarande uppemot 30 000 utlänningar årligen till vårt land, asylsökande, kvotflyktingar med flera. Dessa behöver boende under utredningstiden.

Nu gäller det att agera istället för att rasera! Kommunstyrelsen torde därför snarast via ägardirektiv uppdra åt bostadsbolagets styrelse att kontakta Migrationsverket och/eller berörda myndigheter för att få till stånd en fastighetsöverlåtelse i enlighet med förslaget ovan.