Förbudet att äta hund – hjälper det andra "matdjur"?

Sydkorea förbjuder hundkött – men vad får det för betydelse för andra djur som anses ätbara, undrar insändarskribenten.

Sydkorea förbjuder hundkött. Ett efterlängtat beslut för många. Men förändrar det här synen på exempelvis grisens roll som matdjur, undrar skribenten. Genrebild.

Sydkorea förbjuder hundkött. Ett efterlängtat beslut för många. Men förändrar det här synen på exempelvis grisens roll som matdjur, undrar skribenten. Genrebild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2024-01-19 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack vare stöd från hundälskaren presidenten Yoon Suk-Yeol kommer Sydkorea förbjuda uppfödning, slakt och försäljning av hundkött. Den nya lagen träder i kraft från 2027.

Folk jublar, medan hunduppfödarna tänker överklaga beslutet i domstolen. Bonden Son Won Hak, företrädare för en bondeförening, menar att staten kränker deras rättigheter att välja yrke.

Djurens Rätt anser att ju färre djurarter som läggs på tallriken desto bättre. Den ideella organisationen arbetar för att avveckla alla djurindustrier. Absolut! Men det skaver någonstans…

Nu när Sydkorea slår fast att hundar är ”husdjur” och därmed ett "nej nej" att föda upp för mat – är det verkligen något att glädjas över? Hur kommer förbudet med hundkött påverka övriga djurarter inom sydkoreansk matproduktion? De som stämplas som ”matdjur"?

Det räcker nämligen inte att montera ner djurfabrikerna, vi behöver programmera om vår syn på andra djur. Att få folk att börja äta mer växtbaserat är en bra bit på vägen. Det lär bli mindre känsligt att förespråka om icke mänskliga djurs rätt till frihet om mottagarna inte äter djur. 

För det kan upplevas som att Sydkorea mest dras åt västvärldens värderingar rörande vilka djurarter vi anser vara ätbara respektive oätliga. Artismen vidgas. För oavsett vad, grisen måste dö för oss! 

Så frågan återstår. Vad kommer beslutet att förbjuda hundkött ha för betydelse för övriga djurarter i Sydkorea?