Ett första april-skämt: Den ryske generalen

Vad är skillnaden på militär operation och krig?

Vad är skillnaden på militär operation och krig?

Foto: JOHAN NILSSON / TT

Insändare2022-04-01 05:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tal till trupperna innan fälttågets begynnelse:

”Mina gossar, ni måste tänka på att vidmakthålla disciplin och gott uppförande. För landet ni ska erövr…jag menar…landet ni ska befria från hemska förtryckare är lika mycket värt som ert eget land. Det förtjänar friheten. Men vi måste hålla ordning så att friheten inte urartar till anarki. Tillfälligt måste vi förvalta landet medan dess befolkning mognar till friheten. Som sagt, detta land är lika mycket värt som vårt eget. Och det kan ju mycket väl bli en permanent del av imperiet.” 

Generalen upphunnen av en journalist (innan denne släpas bort av adjutanter):

”General, vad anser ni om kriget?”

”Krig?! Vilket krig? Här försiggår inget krig. Jag försäkrar att jag är principiellt emot krig, detta gissel för mänskligheten. Och detta är inte ett krig. Jag hoppas att ni inte tänker fortsätta sprida sådan desinformation och fiendepropaganda.”

”Nå, hur skulle ni beskriva er närvaro i detta land?” 

”Detta är en militär operation.”

”Och vad är skillnaden mellan det och ett krig?”

”All skillnad i världen! Krig är något inhumant och destruktivt. Endast ondskefulla makter påtvingar andra krig. Men en militär operation är som en medicinsk operation. Ibland blir ett kirurgiskt ingrepp nödvändigt för att rädda patientens hälsa.”

”Och, mer exakt, vems hälsa är det som ni avser att rädda?”

”Tyvärr kan jag inte avslöja information som har omedelbar betydelse för krigsför…för operationens utförande. Det finns illasinnade personer som vill motarbeta oss. Gör inte gemensam sak med dem.”

”Varför, tror ni, vill inte vissa ha er…”

”Detta har varit en trevlig pratstund, men jag måste fortsätta med mina plikter. Kom ihåg att inlämna alla texter till censuravdelningen innan de skickas vidare för publikation. Vi vill ju inte sprida desinformation och fiendepropaganda, eller hur?” 
 

Strategisk utläggning i generalstaben:

”Mina herrar, vi har inneslutit staden. Tyvärr har fienden inneslutit vår inneslutning. Vi har kallat fram förstärkningar för att innesluta deras inneslutning. Förhoppningsvis kommer staden kapitulera innan ytterligare en inneslutning har inneslutit vår inneslutning av deras inneslutning av vår inneslutning.” 

Generalen till en adjutant:

”När den högsta ledningen sagt att allt går enligt planen har detta bemötts med misstro. Defaitism! Allt går enligt planen. Det borde göra det, så många planer som vi gjort upp. Enligt plan A skulle de dagtinga innan våra trupper gått över gränsen. Enligt plan B skulle vi övermannat dem efter en blixtaktion på två eller tre dagar. Enligt plan C skulle vi besegrat dem grundligt inom två veckor, innan sändningar utifrån nått fram till dem. Enligt plan D har det blivit nödvändigt att utmatta motståndarens kampanda och förmå honom att förspilla sina resurser över längre tid. Det är den sista planen som gäller för närvarande. Förändras läget kan vi uppgöra fler planer.” 

PM inom statistiska avdelningen:

”För att beräkna förlustsiffrorna används följande tumregler: 1, fiendens förluster är alltid två eller tre gånger så stora som våra egna, 2, våra förluster är alltid endast en fjärde- eller femtedel så stora som uppges i fientliga massmedier. Lik som motsäger dessa beräkningar ska ignoreras.” 

Krigets triumfatoriska slutord:

”Vi har genomfört ett framgångsrikt återtåg.” 

Generalens kvarlämnade monument: En rostig stridsvagn och en tom vodkaflaska. 

 
 
 
 
 
 
Läs mer om