En fridfull jul – inte för alla

Håller du som bäst på att avsluta julklappsinköpen?

Jul är inte bara frid och glädje för alla. Skribenten ger råd vart man kan vända sig och hur man kan hjälpa en medmänniska som far illa.

Jul är inte bara frid och glädje för alla. Skribenten ger råd vart man kan vända sig och hur man kan hjälpa en medmänniska som far illa.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2019-12-23 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fixar inför julbordet och ser till att din laktosintoleranta moster och brorsbarnet som är vegan ska hitta nåt som passar bland faten? Letar du efter den perfekta granen – inte för stor, inte för gles utan bara sådär alldeles perfekt? Planerar du för vart du ska fly med barnen när, inte om, mannen blir våldsam efter att gästerna har gått?

Nej, det där sista hoppas vi att du ska slippa tänka på. Men faktum är att det är precis vad många kvinnor oroar sig för precis just nu. 

Förra året mördade (minst) 22 män sin kvinnliga partner eller expartner. 22 kvinnor dog för att en man tyckte sig ha rätt att misshandla henne till döds. I flera fall inför ögonen på barnen. 

Omkring 30 procent av våldtäkter som anmäls har skett i nära relation. Endast fem procent av anmälningarna rör överfallsvåldtäkter utomhus. 

Det är alltså hemma, där som det ska vara varmt, tryggt och kärleksfullt som det är farligast att vara.

Är du lyckligt lottad och tänker att det här berör inte mig – tänk igen. Det kan vara så att din syster, din granne, din kollega eller tjejen du brukar byta några ord med på gymmet inte har det riktigt lika bra. 

Det minsta vi kan göra är att bry oss om varandra. Hör du något i trappuppgången som låter misstänksamt måste du agera. Ta med en granne och ring på, eller ring polisen. Samma regel gäller faktiskt på semesterhotellet. Hör du något som låter misstänksamt – knacka på, kontakta receptionen eller ring polisen.

I bästa fall har du missuppfattat situationen, i värsta fall kan du göra skillnad på liv och död.

Och till dig som är utsatt för psykiskt eller fysiskt våld i nära relation – du är inte ensam! Här listar vi några telefonnummer dit du kan vända dig för råd och stöttning:

Kvinnojouren Vändela: 070-7782190.

Kvinnofridslinjen: 020-505050.

BRIS för barn upp till 18 år: 116 111.

Med förhoppning om en fridfull jul