Det går som tåget – men bara ibland

Fyra försök att ta tåget hem till Vimmerby från Kalmar – tre av dem har tåget ställts in. Och då är frågan kommer det någon extrabuss? Signaturen "Tågresenär" tycker att oväntade hinder för tågtrafiken i kombination med bristen på information naggar tilliten.

Att åka tåg mellan Kalmar och Vimmerby är inte helt enkelt, konstaterar insändarskribenten. "Jag undrar vad nästa resa ska bjuda på för oväntade hinder längs vägen."

Att åka tåg mellan Kalmar och Vimmerby är inte helt enkelt, konstaterar insändarskribenten. "Jag undrar vad nästa resa ska bjuda på för oväntade hinder längs vägen."

Foto: Johanna Rotebäck

Insändare2024-02-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker om att åka tåg. Det är bekvämt. Kan sitta och läsa, eller tänka, eller sova.

Men ibland blir man lite trött på det här med sniglar på spåren, sol i ögonen, träd som växer mitt i spåret, lokförare som glömt ge taxen där hemma mat, oväntade uppförsbackar, "skulle vi ha stannat i Vimmerby?" och "alla passagerare ut och skjuter på!" eller vad det nu kan vara för något nytt spännande som dyker upp.

Det riktigt svåra är dock bristen på information. Kommer det en extrabuss eller inte?

Tre gånger nu senaste året, på fyra försök, har tåget hem från Kalmar på fredag blivit inställt. Nu är frågan: ska jag vänta på en extrabuss som kanske kommer? Eller ska jag ta mig med annan buss till Oskarshamn och vänta där i en timme på buss till Västervik? Och sedan vänta där på buss till Vimmerby?

Jag måste bestämma mig i så god tid att jag kan komma hem den dagen. Innan bussarna slutar gå.

Såklart jag förstår att det inte är lätt att med kort varsel hitta en chaufför beredd att hoppa in extra en fredagskväll för att köra en buss Kalmar till Linköping och sedan tillbaka igen.

Det är informationen jag vill ha, om hur jag ska göra.

Jag vill inte bli fast i Kalmar för att det aldrig kom någon extrabuss. Har inte råd med hotell. Blir säkert gripen av polisen för lösdriveri. Inlåst hela helgen. Kommer hem måndag förmiddag. För sent till jobbet...

Ja, det är lite så det känns.

Jag vill kunna lita på tåget. Som det är nu gör jag det i mindre och mindre grad och jag undrar vad nästa resa ska bjuda på för oväntade hinder längs vägen.