Bilar pĂ„ vĂ„ra vĂ€gar – framförda av barn

Allvarliga olyckor dÀr unga skadats och avlidit, har fÄtt insÀndarskribenten att reflektera över om inte ÄldersgrÀnsen för att fÄ köra A-traktor borde höjas, eller Ànnu hellre att tonÄringarna vÀntar tills det Àr dags att börja övningsköra för körkort.

InsÀndarskribenten Àr kritisk till nuvarande regelverk kring A-traktorer.

InsÀndarskribenten Àr kritisk till nuvarande regelverk kring A-traktorer.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

InsÀndare2022-10-26 06:31
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Att lÄta 15-Äringar framföra bilar pÄ vÄra vÀgar, och i flera fall trimmade till 80 kilometer i timmen, tycker nÄgon att det Àr en bra idé? Och med lika ansvarsfulla kompisar i bilen, som hejar pÄ...

FörÀldrar som tillÄter denna dödsfÀlla, kollar de att den ombyggda bilen Àr i lagligt skick? Eller litar de pÄ sitt ansvarsfulla barn, en 15-Äring med passagerare? Varför ska vi riskera att det kommer att gravsÀttas flera barn efter trafikolyckor med dödlig utgÄng?

Har dessa 15-Äringar genomgÄtt nÄgra prov och har de fÄtt utbildning i trafikregler och andra viktiga kunskaper? Ja, 12 timmars mopedutbildning. Vore det inte bÀttre att börja övningsköra vid 17 Ärs Älder inför att ta körkort vid 18 Är?

Att framföra bilar pĂ„ stora vĂ€gar med en maxfart pĂ„ 30 kilometer i timmen och övriga trafikanter och lastbilar med slĂ€p kör i 80-100 kilometer i timmen innebĂ€r stora risker. NĂ€r övrig trafik i halt vintervĂ€glag plötsligt fĂ„r en 30-kilometersbil framför sig efter en kurva, dĂ„ gĂ€ller det att bromsa sĂ„ det förslĂ„r, och med mötande trafik förstĂ„s. Och köer bildas ju. 

Om det tas beslut som vi sett kan leda till att barn dör trafiken, Àr det dÄ inte pÄ sin plats att Àndra reglerna, eller ska det fortfarande blundas? Vad tycker ni? Och vem tror ni gör dessa burnouts pÄ nÀtterna? Det Àr bara att kolla dÀck och innerskÀrmar.

Enligt SVT:s satirprogram Svenska Nyheter sÄ produceras det nya A-traktorer för fullt över hela landet. DÄ finns det tydligen pengar att spendera pÄ sina barn. Bensin, skatt och försÀkring med mera kostar. Ingen inflationskris dÀr inte.