Även vår kommun måste ta ansvar för elproduktionen

Svar på "Vindkraft är århundradets miljöbluff".

Miljöpartisterna Therese Görling och Sabina Andersen skriver att alla som känner sig berörda av den planerade vindkraften i Kinda kommun ska få komma till tals. "Kinda kan inte stå utanför de förändringar som pågår. Vi måste bidra. Även om det innebär förändringar på hemmaplan."

Miljöpartisterna Therese Görling och Sabina Andersen skriver att alla som känner sig berörda av den planerade vindkraften i Kinda kommun ska få komma till tals. "Kinda kan inte stå utanför de förändringar som pågår. Vi måste bidra. Även om det innebär förändringar på hemmaplan."

Foto: Henrik Lindstedt/Jan Novotny, arkiv

Insändare2023-12-12 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kinda kommun är en kommun helt utan vindkraft, men förhoppningsvis är även vi snart med och bidrar till energiomställningen. I skogarna utanför Horn planeras det för en ny vindkraftspark; en förändring som väcker känslor och skapar motstånd. Tyvärr är vi i ett läge där behovet av att producera el med så lite utsläpp av växthusgaser som möjligt är stort och kommer att vara ännu större i framtiden. 

Vindkraft är ett kraftslag som går att bygga ut förhållandevis snabbt, och vi i Kinda kan inte stå utanför de förändringar som pågår. Vi måste bidra. Även om det innebär förändringar på hemmaplan. Men det är inte vi politiker som ska göra miljöbedömningen av vindkraften. Som exakt hur mycket plast som slits från rotorbladen under en livstid. Eller vilka mer eller mindre lyckade affärsmodeller vindkraftsbolagen använt sig av historiskt. Låt experterna reda ut konsekvenserna för miljön och låt myndigheterna pröva för- och nackdelar mot varandra. Vår roll som politiker är att peka ut riktningen och våga leda oss i en tid när det är bråttom att ställa om. Att våga ta beslut som är obekväma för att de är nödvändiga i ett större perspektiv. Därför är vi i Miljöpartiet positiva till vindkraft. 

Alla som känner sig berörda av den planerade vindkraftsparken i Kinda ska såklart få komma till tals. Ett samråd är en chans att bidra, och att få bli respektfullt lyssnad på. Det är en möjlighet att få ställa frågor, eftersom det inte alltid är så lätt att vara källkritisk och tolka statistik.

Vi är alla med och skapar vårt stora behov av el. Den el vi producerar och som vi själva inte använder, varken i Kinda eller i Sverige, exporteras till kontinenten där den gör så att mindre kol behöver eldas. En vinst för hela vår planet. Vi i Kinda har tillsammans med övriga västvärlden till stor del orsakat det förändrade klimat vi lever i nu och som kommer att få större konsekvenser för oss alla i framtiden, särskilt för våra barn. 

I klimaträttvisans namn – det är dags att vi är med och tar ansvar för elproduktionen!